onsdag 30 september 2009

Faktorer för positiv förändring


Foto:Henrik Tingström

Hur kan vi skapa goda förutsättningar och motivation för att lyckas göra positiva förändringar och öka sannolikheten för att nå de mål vi sätter upp för oss? Forskning inom idrottspsykologi och mental träning påvisa tydligt att det är fyra faktorer som är särskilt avgörande för vår förmåga att framgångsrikt nå våra mål. Om det kan du läsa mer i månadens Livskraftnytt

måndag 28 september 2009

Stopp! Stanna!

Ofta springer vi fort i jakten på någonting vi glömt bort vad det är. Vad är det då vi försöker springa ikapp? Ju fortare vi springer och ju längre ifrån oss själva vi söker, desto längre från svaret kommer vi. Svaret finns för nära för att vi ska se det. Det finns i dig själv och ditt eget sammanhang. Så sluta springa, stanna upp och lyssna inåt - hitta din egen väg!

Tre goda vardagsvanor

* Gör något som skänker en stunds mild ro.
* Gör något du aldrig trodde du skulle våga.
* Återupptäck ett av livets små sammanhang.

Tänkvärt

"Håll inte tillbaka dig själv. Du är allt du har."
Janis Joplin

fredag 25 september 2009

Fokus förstärker

Det vi fokuserar på förstärks. Välj medvetet vad du vill ta in och lyfta fram i ditt medvetande. Välj självbilder, tankar och känslor som försätter dig i bra tillstånd och hjälper dig att agera, reagera och fungera så som du vill. Fokusera på dina styrkor, erfarenheter, kompetenser och färdigheter. Belys och lyft fram dina dina förmågor. Skapa nya möjligheter för dig genom att medvetet aktivera, fokusera och bekräfta de positiva minnesbilder som finns i ditt medvetande. Lägg dem längst fram i minnesbanken så att de är lätt-tillgängliga och åtkomliga när du än behöver dem. Med medvetet fokus förstärks dina förmågor.

torsdag 24 september 2009

Lyssna


Hur lyssnar du? Aktivt och fokuserat eller förstrött eller kanske väntandes på att få göra ditt eget inlägg? När vi verkligen lyssnar får vi information om så mycket mer än det vi hör. Vi öppnar också upp för samförstånd och ger bekräftelse. Vi har två öron och en mun. Man kan ju undra vad syftet med det är.:)
Här är några tips för att lyssna mer närvarande:

* Lyssna efter tonläget och melodin i rösten.
* Notera nyckelorden i det du hör.
* Lägg märke till kroppsspråket och hur det ändras i det som sägs.
* Ställ frågor.

Du är så mycket mer

Du är inte din kropp - du är så mycket mer.
Du är inte dina tankar - du är så mycket mer.
Du är inte dina känslor - du är så mycket mer.

måndag 21 september 2009

Viktigt på riktigt



Vad är viktigt på riktigt i ditt liv? Ofta tror vi att vi behöver eller saknar så mycket för att livet ska vara bra. Men om du skalar av allt ända in till kärnan och plockar bort allt som du egentligen skulle klara dig utan. Vad blir då kvar? Hos dig och i din omgivning? Om du bara får ange tre saker i ditt liv som du verkligen inte kan leva utan, vilka är de? Hur hedrar du det i ditt liv? Hur lever du i enlighet med det? Vilket tid och energi lägger du på de saker som verkligen är viktiga på riktigt? Vad behöver du göra för att känna att du lever utifrån dina värderingar.

fredag 18 september 2009

Ta hand om dig själv

Var rädd om dig själv. Det finns bara en av dig, så ta hand om dig själv. Visa dig själv att du är viktig och värdefull.
* Bekräfta dig själv.
* Värdera och respektera dig själv.
* Acceptera dig själv precis som du är.
* Lyssna på signalerna inifrån och ta din känsla på allvar.
* Sätt sunda gränser för dig själv.
* Avsätt tid och energi för dig själv.
* Gör det du tycker om och blir glad av.
* Säg vänliga ord till dig själv.
* Boka en dejt med dig själv.
* Vårda din kropp.
* Planera in egentid.
* Rör på dig på ett lustfyllt sätt.
* Ge dig optimal energi genom sund mat.

torsdag 17 september 2009

Frågor och svar

* Om du i din nuvarande livssituation skulle ställa en fråga till någon som visste allt om dig och dessutom älskade dig, vilken skulle din fråga vara?

* Föreställ dig sedan att du också är den som svarar på frågan. Om du var din egen bästa vän och gav dig sjäv ett riktigt klokt och kärleksfullt svar, hur skulle det lyda?

tisdag 15 september 2009

Mindfulnessövning



SE HIMMELEN
Innan du börjar övningen kan du välja en intention med övningen. Inta intentionen att se och bli mer medveten om vad som pågår runt omkring dig hela tiden. Eller välj intentionen att se fler och fler nyanser i det som du betraktar. Välj den utgångpunkt som passar dig bäst.
* Bara se på himlen. ägg märke till vad du ser utan att tolka eller värdera. Bara observera.
* Lägg märke till alla färgnyanser, olika schatteringar av ljus, formationer på moln med mera.
*Lägg märke till eventuella kroppsliga sensationer, känslor och tankar när du bara ser på himlen.

Tänkvärt

"Livet är fullt av stora saker för de som vet att umgås förtroget med små saker"
Sigrid Undset

onsdag 9 september 2009

Vad brinner du för?


Våra beteenden kan skvallra om våra passioner och talanger. Det vi lägger tid på, fasioneras av och dras till är oftast det vi tycker är kul och det är där vi har våra unika talanger och färdigheter. Ta reda på dem! Visa dem för världen! Du är unik, så världen behöver just dig och det du kan ge!

Följande frågor kan ge ledtrådar. Hitta den röda tråden och kör!
- Vad ser du oftast på TV?
- Vilka tidningsartiklar fastnar du i?
- Vilken avdelning söker du di till i bokhandeln?
- När blir du känslomässigt engagerad?
- Vilka människor beundar du?
- Vilka människor blir du inspirerad av?
- Vad gör dig levande, vad älskar du att göra?
- Vilka är dina återkommande drömmar?

tisdag 8 september 2009

Tänkvärt

"Om alla tänker lika är det någon som inte tänker"
George S. Patton

Beslut

Hur tar du beslut? Genom medvetna tankar, logiska, intellektuella eller yttre fakta? Eller går du helt på din inre känsla och omedvetna signaler utan logiska konsekvenser? Ibland kan det finnas många logiska faktorer för ett beslut, medan magkänslan säger något helt annat. För att fatta kloka beslut är det viktigt att ta med båda sidorna och göra det omedvetna medvetet.
För att få balans i detta kan det vara bra att träna på att öka samförståndet melland det omedvetna och det medvetna.

Träna det medvetna:
- Träna på att veta hur du vill ha saker och ting.
- Söka efter logiska och intellektuella svar.
- Göra rörelser i snabbt tempo.

Träna det omedvetna:
- Lyssna på ditt inre.
- Vara vaksam när det gäller den information som du får från dig själv.
- Göra rörelser i långsamt tempo.

måndag 7 september 2009

Tänkvärt

"När tiden skärs sönder i tillräckligt små bitar upphör den att existera som varaktighet. Det enda som till slut återstår är ett frenetiskt ögonblick som står stilla i rasande fart. Larm och spektakel utan mål och mening."
Thomas Hylland Eriksen

10-minutersregeln

Känner du ofta att du har tidsbrist? Blir du stressad av att alltid vara ut i sista minuten? Känns det ofta som att du inte hinner slutföra saker eller att du skulle behöva landa innan du startar på nytt?

Prova att ge dig 10 minuter extra under en period och se vad det innebär i ditt liv.
* Sätt klockan på väckning 10 minuter tidigare än vanligt på morgonen. Och gå upp!
* Gå hemifrån 10 minuter tidigare.
* Lämna dig själv, dina apparater och dina arbetskamrater ifred de första 10 minutrarna på jobbet.
* Avrunda arbetsdagen 10 minuter innan arbetstiden är slut.
* Be nära och kära att inte kasta sig över dig med livets gåtor förrän 10 minuter efter du kommit hem.
* Boka in 10 minuter mellan möten och andra aktivieter och åtaganden.

fredag 4 september 2009

Tid




* Gör ett schema eller en uppskattning över hur en genomsnittlig vecka i ditt liv ser ut och skriv ner hur mycket tid du lägger på olika aktiviteter. Tex. jobba, sova, reasa, städa, motion, umgänge m.m.
* Hur stor del av din tid ägnar du åt sådant som ger dig energi, sådant som du mår bra av, känner dig lugn och tillfredsställd eller på annat sätt känns positivt för dig?
* Hur storl del av din tid ägnar du åt sådan som du kanske inte direkt njuter av, men som känns meningsfullt, viktigt eller betydelsefullt för andra eller för dina relationer?
* Hur stor del av din tid ägnar du åt sådant som tar energi, sådant du måste, som du tycker är tråkigt eller inte ger något i utbyte?
* Vad skulle du göra om din tid var begränsad?
* Vad skulle du definitivt inte göra som du gör nu?

Misstag och lärdomar




Viss kan det vara lätt att rannsaka oss själva och anklaga oss själva när inte allt blir som vi tänt och planerat. När det känns som att vi misslyckats och vi tycker att vi skulle gjort mer eller lyckats bättre.
I sådana lägen är det viktigt att komma ihåg att det finns inga misstag - bara lektioner. Kan vi betrakta motgångar som tillfällen då vi lär oss mest och utvecklingen blir som störst kan vi också få ett annat förhållningssätt till oss själva. När vi kan se på oss själva med acceptans och medkänsla, precis så som vi hade sett på en god vän som var i samma situation, då kan vi också ta lärdom och använda oss av de motgångar vi möter och lära oss av våra misstag. Kanske kan vi tillåta oss att vara mänskliga, som de människor vi är. Det är mänskligt att fela och misslyckas, det är mänskligt att inte alltid prestera på topp. Det viktiga är att vi inser att vi gör så gott vi kan, vi är bra och duger precis som vi är, bara i det att vi är. Att vi övar i det lilla, varje dag, på att öka acceptansen mot oss själva och även våra medmänniskor.
Ta på dig de accepterande glasögonen idag och se efter vad du ser när du verkligen ser efter och inte bara tittar. När du ser förbi ytan på både dig själv och dina medmänniskor, vad ser du då?

Tänkvärt

"Kvaliten på våra tankar avgör vår livskvalitet."

tisdag 1 september 2009

Balans(j)akt




Livsjakt och nu också blansjakt?! Ska vi verkligen behöva jaga efter harmoni och jämvikt? Kanske är det omöjligt. Kanske försvinner balansen i samma stund som vi försöker fånga den, likt den spåbubbla barnet försöker ta i sin hand?

Tänk om vi skulle sluta jaga. Bara koppla av och vara. Sluta analysera hela tiden och vända på alla stenar. Istället lyssna på alla kroppssignaler. Ta ditt hjärtas röst på allvar. Bara vara. Bara njuta. Bara leva.