måndag 29 november 2010

Att ta det roliga på allvar


Vad skulle hända i ditt liv om du såg till att ha roligt varje dag? Vad skulle det innebära för dig att varje dag ha ett rolighetsinslag på agendan? Något du älskar att göra, se eller uppleva och känner genuin glädje inför.

Att har se till att ha roligt är något att ta otroligt seriöst och allvarligt på. Tyvärr så tror vi många gånger att vi måste vara allvarliga för att vara seriösa. Men när vi ser till att ha roligt i det vi gör och gör det med en geniun glädjekänsla så blir både kvalitén och resultaten bättre. Vi presterar och fungerar bättre när glädjen finns med. Snacka om win-win-situation när vi både har roligt, mår bättre och presterar bättre samtidigt. Glädje och entusiasm suddar ut både prestationsstress och frustation.

Så vad kan du prova att tillföra på rolighetsagendan idag? Hur kan du göra det du gör och ha roligt samtidigt? Hur kan du ta det roliga på allvar?!

fredag 26 november 2010

Thanksgiving


Igår firades Thanksgiving i USA – dagen då man ger tack för allt det goda i livet och som kommit under det gångna året. Något som vi andra också skulle kunna lyfta fram och använda oss av.

Det är en viktig manifestation. Tacksamhet ändrar väldigt snabbt vår inställning till allt som sker och andra människor. Det är rena vitamininjektionen för energin och livsglädjen!
Visste du att när man känner tacksamhet ger det glädje – direkt! Därför att vi gör en helomvänding och fokuserar på det som är positiv och det som fungerar. Det öppnar upp och lyfter.

Det innebär att tacka för allt det goda och positiva du har i ditt liv. Att ta tid att stanna upp, tacka för det tyst eller högt och tydligt – och verkligen mena det. Eller varje kväll skriva ner fem saker som du är tacksam för från den gångna dagen. Du behöver inte rikta det mot någon, utan det viktiga är att du känner känslan av tacksamhet. Det skapar en varm, god och behaglig känsla. Därför att tacksamhet är en ren känsla som kommer från hjärtat. Den hjälper oss också att öppna hjärtat för det goda i livet. På det sättet är det en övning som för oss närmare livet.

Om du inte gör det redan. pröva två veckor och se vad det för med sig. Det gör det lättare att glädjas åt de små sakerna, de som försvinner i det stora hela annars för att man tar dem för givet. Tacksamheten skiftar fokus till hur mycket man har som är bra – i stället för att leva med en känsla av ständig brist och otillräcklighet. Det innebär att livet berikas av tacksamhetskänslor och saker blir lättare. En ny attityd öppnar alltid för nya saker… : )

torsdag 25 november 2010

Tänkvärt

En gammal indian sa en dag till sitt barnbarn: Två vargar krigar inom oss alla. Den ene vargen av rädsla och hat. Den andre vargen av kärlek och fred.

Vilken vinner frågade barnbarnet?
- Den vi matar.

onsdag 24 november 2010

Meditation och ökat välbefinnande


Meditation leder till psykiskt välmående och "cellhälsa" enligt en nyligen publicerad undersökning av en forskargrupp i Kalifornien med fjolårets nobelpristagare i medicin, Elizabeth Blackburn, i spetsen. Undersökningen (publicerad i Psychoneuroendorinology) är den första i världen i sitt slag som visar att meditation ökar försökspersonernas välbefinnande och att det i sin tur påverkar enzymet, telomeras, som bidrar till att kromosomernas och cellernas förmåga att dela sig bibehålls.

Telomerern sitter längst ut på kromosomerna och tenderar att bli kortare för varje gång en cell delar sig vilket leder till att cellen till sist inte längre kan dela sig utan dör. Enzymet telomeras skyddar kromosomen så att cellen kan delas fler gånger. Kronisk stress gör att telomerern förkortas. Meditation och välmående bidrar till att den förlängs eller bibehålls.

Andra fördelar med meditation var enligt denna studie: en ökad känsla av kontroll i livet, ökad grad av mindfulness, mindre negativa känslor och ökad känsla av att leva ett meningsfullt liv.

Tänk vad mycket vi kan påverka vårt välbefinnande själva! Värt att prova!

måndag 22 november 2010

Poitiva karaktärsdrag

Foto: Medelin Sandgren
Forskning har visat att de karaktärsdrag som är mest effektiva för ett lyckosamt liv är de som talar mer till hjärtat än till intellektet. Det är tacksamhet, hopp, lust och kärlek – egenskaper som är viktiga för att skapa mening i livet.

Allt som berör oss på ett djupare plan har även förutsättningar att ge bestående positiva resultat. Det ökar vår möjlighet att leva livet fullt ut.
Så odla dina positiva egenkaper och kvalitéer!

fredag 19 november 2010

Fokusövning


Rita en cirkel på ett papper. I cirkeln skriver du ner det du vet och står för till 100%, dag och natt, vinter och sommar. Allt som är dina grundläggande värderingar och prioriteringar. Det som du också känner en självklar glädje och genuint engagemang inför.

Börja sedan fokusera din tid och energi på det som hamnade i cirkeln. Det som hamnade utanför kommer att falla bort av sig självt när du har fullt upp med det som är viktigast.

När vi låter allt meningslöst i livet få mindre och mindre plats till förmån för det viktigaste - det är då vi inte bara blir stjärnor utan också ledstjärnor.

onsdag 17 november 2010

Undervattensdans

Sinnligt och vackert att pausa till en stund!

tisdag 9 november 2010

Riktat fokus

Foto: Medelin Sandgren
Ett nytt modeord har blivit en ökad stressfaktor för oss - multitasking. Vi ska vara så effektiva som möjligt och göra så mycket saker samtidigt. Jobba när vi äter. Se på tv och blogga samtidigt som vi umgås med familjen. Stryka, lyssna på ljudbok och facebooka på en och samma gång. Och visst är det bra att ha simultankapacitet många gånger. Men när det här bli en ständig vana riskerar vi att aldrig bli riktigt närvarande i det vi gör och är i.

Att istället rikta fokus och göra en sak i taget gör oss till en mer närvarande och stabil varelse. Att slutföra det första innan man börjar med det andra. Det viktigaste först och så ett helhjärtat fokus på det tills det är dags för nästa aktivitet. När man dammsugar golvet så dammsugar man golvet, när man skriver så skriver man och när man äter en påse chips så äter man en påse chips. Alltså total motsats till multitasking.

Testa - och se vad som händer när du riktar ditt fokus!

måndag 8 november 2010

Drivkrafter

Foto: Medelin Sandgren

Vet du vad du vill och vilka dina drivkrafter är? Det är inte alltid vi vet vad som driver oss eller varför vi håller på med det vi gör.

Vi kan dela upp våra drivkrafter i inre och yttre.
De yttre drivkrafterna kommer utifrån på något sätt. En del säger att yttre drivkrafter är de som vi med hjärnan kan räkna ut är bra för oss. Tex. pengar/lön, beröm, yttre status, makt, karriär, priser m.m.

De inre drivkrafterna är de som finns inom oss och som man säger styrs från hjärtat. Intressant nog är dessa drivkrafter ofta beroende av de yttre. Det kan till exempel vara att få utmaningar, göra saker med andra, känna stabilitet, uppleva att man växer och lär sig m.m. Dessa styr och påverkar vi också i större grad själva.

Om vi bara bygger ett VILL på yttre drivkrafter blir vi beroende av vår omgivning för att nå våra mål, vilket kan leda till besvikelse och leda i vissa perioder. Våra påverkansmöjligheter och vår självmakt minskar. Om vi istället kombinerar inre och yttre drivkrafter ökar sannolikheten av vi når hela vägen fram.

Tänkvärt

"Gränser? Jag har aldrig sett några, men jag har hört att de finns i tankarna hos vissa människor."
Thor Heyerdahl, upptäcksresande

onsdag 3 november 2010

Livskraftnytt november 2010

Foto: Medelin Sandgren

Ibland kan det kännas som att livskarusellen snurrar alldeles för fort. Men så kommer det dagar som är som solvarma gläntor att vila i. Plötsligt så öppnar sig mörka vardagsskogen och solen lyser på en liten plätt av lycka. Dagar som är riktiga guldkorn att vila i. Utan egentlig yttre orsak så är glädjen och närvaron där. Det bara finns där som solglitter över en stilla liten glänta i tillvaron. Återhämtning, frid och ro. Tillvaron tar en paus, inget är längre bråttom, måstena har lagt sig till ro och nuet är njutbart.

Det är lätt att missa livets gläntor när vi flåsar fram över blåbärsris och mossiga stenar på jakt efter nästa kontroll i livets orientering. Måste hinna, får inte missa, måste bevisa... Det är då det är extra viktigt att lyssna på varningsklockorna och aktivt och medvetet söka upp sina livsgläntor.

Alla har vi olika rytm, olika varningssignaler och olika sätt att hitta våra gläntor. Men lika för alla är att det viktigaste är att ta varningssignalerna på allvar. Verkligen lyssna på dem när de dyker upp och inse att det är dags att sätta sig ner där i gläntan. För det är det som är vårt bästa vaccin. Ett helt naturligt och biverkningsfritt skydd. Att försätta oss i ett tillstånd som innebär härvarande, närvarande och nuvarande. Låta dåtiden och framtiden, måstena och kraven pausa en stund. Komma till punkten där vi hittar balansen igen. Landa i stillheten och hinna tänka tankarna färdigt, lyssna på längtorna, och återigen kunna ta ut kompassriktningen så att vi vet att vi är på väg åt rätt håll. För vad hjälper det om vi springer fortast av alla – men åt fel håll?

Sannolikheten att vi tar rätt väg och kommer fram till rätt kontroll är definitivt större om vi med jämna mellanrum aktivt söker upp våra gläntor. De ger oss mer än bara påfyllning i stunden. De förser oss också med en kapacitet och utväxling som är långvarig och hållbar. En optimering, istället för en kortvarig maximering. På så vis får vi ut det mesta och det bästa av oss, utan att skada våra möjligheter att hålla långsiktigt!

Önskar Dig en november full av gläntor!

måndag 1 november 2010

Vintertid


Vintertiden har inträtt, dagarna har blivit kortare och mörkare. Just det faktumet kan vi inte göra så mycket åt, men det vi kan påverka är vår attityd till hösten, mörkret och ruskigt väder.

Så vilket förhållningssätt har du valt till hösten och hur påverkar det dig?
Vilket förhållningssätt har du nu och vilket vill du har för att du ska må så bra som möjligt? Vad behöver du tänka, känna och göra för att påverka dig på ett positivt sätt?

Hur tar du tillvara på dygnets ljusa timmar?
Oavsett var du befinner dig rent fysiskt under dygnets ljusa timmar, använder du dem till något du trivs med, mår bra av eller är stolt över? Gör du det du vill? Umgås med de du vill? Eller finns det något mer, litet eller stort, som du faktiskt vill göra?

Vilka strategier hjälper dig för att trivas under hösten?
Hur vill du rent konkret agera för att medvetet njuta av hösten? Hur kan du sätta guldkant på vardagen och se till att dina guldstunder får en given plats i din tillvaro?