måndag 30 maj 2011

Mät dig mot dig själv

Det viktiga är inte att mäta våra resultat mot andra. Utan mot oss själva.

Så hur kan du sätta upp mätabara mål utifrån dig själv, där du är idag, utifrån dina förutsättningar? Vad är framsteg för dig, på din individuella väg?

Om omvärlden inte fanns, vilken väg skulle du välja då? Hur ser din väg ut och vad är viktigast för dig?

Det är först när vi sätter upp rimliga mål som vi kan mäta mot det enda vi kan mäta oss emot, det vill säga - oss själva, som vi kan få känna lyckan av att uppnå dem. Det är först då vi kan känna oss helt framme och i mål, när vi tävlat mot oss själva, i vårt eget livsrace.

Så unna dig den känslan och måluppfyllelsen. Sluta jämföra dig med andra och tävla i andras livsrace. Kör ditt race och bli en vinnare på vägen!

torsdag 26 maj 2011

Tänkvärt

När man slutar jämföra sig med andra får man ett väldigt försprång – till sig själv! : )
Sanna Ehdin

onsdag 25 maj 2011

Livsstilen avgör



När det gäller vår hälsa har nyare forskning visat två saker:


1) Hur vi åldras och blir sjuka beror inte på det antal år som vi levt utan främst på hur vi har levt, det vill säga livsstilen.


2) När vi ändrar livsstil har kroppen en otrolig förmåga att läka sig själv (förutsatt att skadorna inte är alltför stora).


Det innebär att när du byter till sundare vanor får du en sundare kropp. Ett exempel är att ett halvt års måttlig och stadigt ökande motion kan motverka skadorna av trettio års åldrande!


Forskning har visat om och om igen att när man tränar så kan man leva betydligt längre. Med ökande ålder minskar muskelmassan och andelen kroppsfett ökar. Vi tror att det är naturligt att träna mindre när vi blir äldre, men i själva verket lever de som tränar högt upp i åldern längre.


Efter 40-45 års ålder så gäller styrketräning för muskelmassan är viktig för att behålla vitaliteten. För varje procent du ökar din muskelmassa kan du addera ett och ett halvt år på livslängden. Studier har visat att till och med 90-åringar får en mycket påtaglig effekt av att börja träna regelbundet och lägga om kosten! Stretching är också mycket viktigt för att främja cirkulationen i kroppen.

tisdag 24 maj 2011

What if?

Living life as it happens in the moment! Bra tanke – what if…? Vad lite vi vet – egentligen.

Ge bort ett leende!

När gav du bort ett leende sist? Det lönar sig att träna smile-musklena, både fysiskt och psykiskt.

Ge dig själv som uppdrag att samla på och sprida leenden :). En present både till dig själv och din omgivning.

Och kom ihåg att leenden kommer inifrån, från hjärtat! Om ögonen är själens spegel så är munnen hjärtats kanal…

torsdag 19 maj 2011

Träna på långsamhet

Ibland kan det kännas som att livet snurrar för fort eller att man bara vill stanna upp och vara i det som är just nu. Ett bra sätt att hejda tiden lite är att öva på långsamhet.

Välj en dag i ditt liv när du ska göra allt långsamt. Alla moment från att du stiger upp, går till jobbet, sköter hushållssysslor, fritidsaktiviteter eller vad som nu ryms i din dag. Allt ska göras i ett långsamt tempo.

Fundera kring hur ofta du behöver påminna dig själv om tempot under dagen. Hur känns det långsamma tempot? Är långsamheten vilsam eller frustrerande? Känns tiden och dagen kortare eller längre? Får du något gjort? Hur mår du? Vilka vinster vill du ta med dig från in i ditt vanliga liv?

Ett annat alternativ kan vara att utföra en viss syssla eller aktivitet en viss tid på dagen och träna långsamhet just där återkommande under en längre tid.

Fundera kring hur du mår bäst. Var går arbetet lättast? Kan den erfarenheten komma till nytta också i andra delar av livet?

onsdag 18 maj 2011

Glädjetips!

Ägna minst en timme i veckan åt en aktivitet som är helt osjälvisk, som inte ger din karriär, ditt ego eller din plånbok en skjuts och som inte över huvud taget handlar om dig.

tisdag 17 maj 2011

Göra skillnad

På vilket sätt gör du skillnad idag?
I det lilla, och i det stora?

Varje liten handling gör skillnad åt ena eller andra hållet, varje dag. Alla val vi gör leder oss antigen bort ifrån något eller närmare något. Om vi vet vad det är vi vill göra skillnad för, närma oss och bidra till på ett meningsfullt sätt så blir det tydligare och enklare att göra skillnad.

Så vart leder dina handlingar dig? Vilket syfte har de? På vilket sätt är de meningsfulla?
Tänk stort i det lilla som påverkar det stora, varje dag!

Lycka är

... att kunna sträcka ut en hand
... att skratta så magmusklerna kvider
... att känna doften av syren

Affirmationer

"Jag klarar det jag företar mig."

"Jag behåller mitt lugn i pressade situationer."

"Jag är glad och nöjd med mig själv."

måndag 16 maj 2011

Släpp tankeläsandet

Det bästa sättet att få det du vill ha är att be om det.
Det bästa sättet att slippa det du inte vill är att säga nej.
Ett bra sätt att få någon att sluta göra något som du inte vill att han eller hon gör är att tala om vilka konsekvenser handlingarna har för dig.

Så - begär inte av andra att de ska vara tankeläsare och låt även andra ta ansvar för sig själva, så slipper du själv ta på dig rollen som tänkeläsare.

onsdag 11 maj 2011

Fokus förstärker

När vi vet vad vi vill, vart vi är på väg och varför det är viktigt blir resan lättare. Här är några punkter som kan hjälpa dig att kolla så du håller riktningen. Skriv ner följande punkter och checka av så du är på rätt väg:

5 värderingar (saker som är viktigast för dig i livet)

5 styrkor (saker som du gör bra, som känns lätta och som du gärna gör igen)

5 talanger (saker som du alltid har haft lätt för, medfödda styrkor)

3 gremlins (rädslor, negativa tankar etc som håller dig tillbaka)

3 fokusområden du vill ha (yrke, hälsa, fritid, relationer, ekonomi, pers utv etc)

Tänkvärt



tisdag 10 maj 2011

Lust-lista!

Många gånger har vi att-göra-listor på jobbet och hemma. Ofta består de också av en massa måsten och borden som vi ska beta av eller komma ihåg. Visserligen är det också ofta en skön känsla när vi kan bocka av några punkter på listan. Men tyvärr så fylls den ganska snabbt på igen.

Som motvikt till detta - hur skulle det vara om du hade en lust-lista också? En lista där du skriver ner allt du vill göra av lust, glädje eller nyfikenhet innan livet tar slut. Saker vi drömmer om eller vill få gjorda någon gång i livet. Det kan vara allt från härliga äventyr, till människor vi vill möta, saker vi vill lära oss eller kanske sådant vi vill reda ut eller få avslutat.

Ge dig sedan tiden att beta av listan i den takt som passar dig bäst och när det är möjligt att genomföra det du skrivit upp. En del saker kanske kan bockas av ganska snabbt och en del kanske det tar tio år att bocka av. Låt det vara så. Men njut varje gång ohejdat av din upplevelse och av att få bocka av en punkt på lust-listan när du väl genomfört den.

fredag 6 maj 2011

Utmaning

Veckans utmaning: Se till att göra det där du vet att du vill göra men som du skjuter på framtiden. Det som får magen att pirra, mungiporna att lyfta och tryggheten att gunga. Ta ett första steg idag och se till att ha kommit en bra bit på väg när nästa vecka är slut. Det är du som bestämmer vilket liv du vill leva. Gör något nytt, gör något annorlunda och framför allt – gör det du vill, oavsett vad resten av världen tycker.

Hjärnan tar micropauser

Hur du undrat över varför man är så tanklös ibland och glömmer nyckeln i dörren eller går in i ett rum och har totalt glömt bort vad du skulle hämta? Det blir som luckor i ens medvetande.
Nu kan forskningen förklara det: hjärnan tar mikrosömnpauser. Det innebär att vissa delar av hjärnan kan helt stänga ner medan resten av hjärnan fungerar.

Forskare vi universitetet i Wisconsin har nu undersökt tesen om att tillfällig förlust av medvetandet påverkar hela hjärnan – och det visar sig vara fel. Nervcellerna kan bli "offline" i ett område i hjärnbarken men inte i andra områden, och dessa perioder av "lokal sömn" ökar ju större sömnunderskott man har. Men man är vaken och utför uppgifter, men resultatet blir allt sämre ju mer sömnbrist man har.

Det visar försök gjordes på råttor som hölls vakna i längre tidsperioder samtidigt som de fick utföra uppgifter. T ex om man mätte aktiviteten i 20 neuron så var 18 vakna medan två sov. Vilket innebar korta perioder av aktivitet varvat med perioder av tystnad.

Studien publicerades i veckans nummer av Nature, och stödjer t ex rekommendationen att stanna bilen och pausa om man är sömnig. Och att se till att sova ordentligt är också en god vana! Vi mår bäst av att somna en till två timmar före midnatt… då återhämtar sig binjurarna bättre (bl a adrenalinproduktionen).

måndag 2 maj 2011

Livskraftnytt maj 2011

Vilken tur att naturen inte känner till eller rättar sig efter Jante-lagen! Då hade vi gått miste om överdådiga vitsippebackar, bäckar som porlar i sin fulla kraft, fåglar som oavbrutet underhåller oss med en ljuvlig ljudkuliss, björkar som slår ut i grönaste grönt och körsbärsträd som blommar i en vit prakt som inte har någon hejd.

Vilken tur att tulpanen inte tänker att det inte är lönt att blomma i år eftersom det kanske är någon annan som också blommar. Vilken tur att äppelträden inte tänker att de inte har något att bidra med, utan slår ut och berikar oss med sin skönhet och så småningom sin frukt. Vilken tur att fåglarna bara kvittrar på så som det är inbyggt i deras gener att göra och inte tänker att just deras kvitter är så fult så att de inte vågar öppna näbben.

Naturen känner ingen falsk blygsamhet eller begränsningar utan visar upp sig i sin fulla prakt, precis så som den är. I naturen så är varje växt eller djur till fullo i sin egen art. En vitsippa jämför sig inte med en björk. En pion minskar inte medvetet sin blomsterprakt för att de andra växterna i landet inte ska tycka att den blommar för vackert eller tar för mycket plats. En fågel värderar inte sitt kvittrande.

Vi människor däremot har en viss förmåga att brottas med ytterligheterna högmod och missmod. Högmodet lockar oss ibland att tro att vi är bättre än andra och därmed stannar vi oundvikligen av i vår utveckling. Eller så tar missmodet överhand och påtalar känslan av att någon annan är bättre. Känslan av att det jag är och har inte räcker till.

Tänk om vi kunde lära av naturen och sluta jämföra, värdera eller begränsa oss utifrån inlärda livsregler och beteendemönster. Tänk om vi istället bara i ödmjukhet kunde vara de vi är. Varken förhäva oss eller förminska oss. Med gott själ(v)förtroende känna och veta att vi är inte mer än andra, men vi är inte heller mindre. Vi är de vi är. Med alla våra fel och brister samtidigt med våra fantastiska kvaliteter och inneboende potential.

Så om vi vänder på jantelagen och inser att vi är viktiga och värdefulla som de vi är, att vi har massor att bidra med och låter våra unika förmågor och kvaliteter utvecklas och blomstra. Och om vi dessutom låter andra att göra detsamma kan vi tillsammans skapa den berikande mångfald som naturen erbjuder och låter oss njuta av.

Önskar dig en Jantefri maj!