Hur du undrat över varför man är så tanklös ibland och glömmer nyckeln i dörren eller går in i ett rum och har totalt glömt bort vad du skulle hämta? Det blir som luckor i ens medvetande.
Nu kan forskningen förklara det: hjärnan tar mikrosömnpauser. Det innebär att vissa delar av hjärnan kan helt stänga ner medan resten av hjärnan fungerar.
Forskare vi universitetet i Wisconsin har nu undersökt tesen om att tillfällig förlust av medvetandet påverkar hela hjärnan – och det visar sig vara fel. Nervcellerna kan bli "offline" i ett område i hjärnbarken men inte i andra områden, och dessa perioder av "lokal sömn" ökar ju större sömnunderskott man har. Men man är vaken och utför uppgifter, men resultatet blir allt sämre ju mer sömnbrist man har.
Det visar försök gjordes på råttor som hölls vakna i längre tidsperioder samtidigt som de fick utföra uppgifter. T ex om man mätte aktiviteten i 20 neuron så var 18 vakna medan två sov. Vilket innebar korta perioder av aktivitet varvat med perioder av tystnad.
Studien publicerades i veckans nummer av Nature, och stödjer t ex rekommendationen att stanna bilen och pausa om man är sömnig. Och att se till att sova ordentligt är också en god vana! Vi mår bäst av att somna en till två timmar före midnatt… då återhämtar sig binjurarna bättre (bl a adrenalinproduktionen).
fredag 6 maj 2011
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar