onsdag 28 september 2011

Dig själv

Fundera över och skriv ner vem du är när du är som allra mest dig själv. Vilken uppgift i livet ger dig känslan av meningsfullhet som stärker din identitet? Vilken sorts omtanke ger dig den känslan av att vara levande som du söker?

Det är när vi lever utifrån den vi innerst inne är som vi mår som allra bäst. Det är ofta läskigt att förändras men vill vi växa behöver vi ta de där stegen. Du kan om du vill, du behöver bara sätta dig över din rädsla. Du har möjligheten inom dig att göra upp med gamla problem och sedan gå vidare i livet – ett liv där du är allra mest dig själv.

Beslut

När du står inför ett beslut, ställ dig följande tre frågor:
Vad har jag för behov gällande detta område?
Vilka valmöjligheter har jag?
Vilket alternativ är bäst för mig just nu?

Lycka är

... obruten tid
... frid i sinnet
... höstsolens värmande strålar

måndag 26 september 2011

Inspiration

Hur inspirerar den här bilden dig idag? Vilka tankar och känslor dyker upp? Vilken sinnesstämning ger den? Hur vill du använda det? Vad vill du göra av det idag? Fånga det! Gör det!


onsdag 21 september 2011

Motgång

Ibland blir det inte riktigt som vi tänkt oss. Vi möter kanske en motgång, uppnår inte det vi vill, behöver göra nya vägval, eller byta riktning.
För att omvandla motgången till en erfarenhet och kunna utvecklas och lära av den, kan det vara bra att reflektera kring det hela. Följande frågor kan då vara till hjälp:

* Vad kan jag lära av den här situationen?
* Vad är den viktigaste orsaken till att den här situationen inträffade?
* Vad kan jag göra för at se til att denna situation inte inträffar igen?
* Vilken erfarenhet i den här situationen kan jag ha nytta av i framtiden?
* Om jag ska ge mig själv ett löfte inför framtiden, vilket löfte är det?

tisdag 20 september 2011

Mr Happy Man!

Härlig dokumentärfilm att inspireras av!

Tänkvärt

Dalai Lamas svar på frågan vad som förvånar honom mest var – Människan.
"Hon offrar hälsan för att tjäna pengar. Sedan offrar hon pengar för att få tillbaka hälsan. Och så är hon så angelägen om sin framtid att hon inte njuter av nuet. Följden blir att hon inte lever i nuet och inte heller i framtiden. Hon lever som om hon aldrig skulle dö. Och så dör hon utan att ens någonsin ha levt..."
Dalai Lama

måndag 19 september 2011

Upplev hösten

Hur upplever du hösten? Ofta kan det kännas som att dagarna och veckorna springer iväg och så har några månader och en årstid vandrat förbi. Visst har vi sett att löven gulnat och känt att det blivit kallare i vinden och att dagarna har blivit kortare. Men frågan är om vi verkligen har upplevt det fullt ut och tagit in årstiden så att den sätter sig inom oss. Att vi känner att vi varit med här och nu.

Så hur kan du medvetet ta in och uppleva den här hösten? Så att du kan återkalla minnet och känslan av att du verkligen var där. Hur skulle det vara om du i år tog in hösten med alla dina sinnen? Gå ut och ta, smaka, lukta, känna på hösten. Verkligen känna lövet struktur i handen, lukta på det, dra det mot din kind. Låta handen omsluta en grankotte, sitta på en sten och känna konturerna av den, ligga på mossan och få barr i håret, luta ryggen mot en gammal trädstam och låta höstsolen värma ansiktet en stund. Plocka en kantarell och ta in smaken och doften. Känna regndropparna mot ansiktet och vinden i håret.

Låt hösten omsluta alla dina sinnen, så att den sätter sig i dina cellminnen!

fredag 16 september 2011

Kroppens kunskap

Om vi står inför ett problem, eller har frågor vi behöver få svar på så stöter vi och blöter det oftast intellektuellt. Eller om vi står inför olika vägval eller inte vet hur vi ska få saker gjorda så försöker vi tänka ut bra strategier och väga alternativ mot varandra.

Självklart är det viktigt att använda den delen av oss. Men hur skulle det vara om vi också tog kroppen till hjälp i de här situationerna? Kroppen sitter på massor med information som är lagrad i vårt undermedvetna och genom att konsultera den kan vi få tillgång till den här kunskapen och på så vis få med fler dimensioner i våra val, beslut och agerande. Vi får med en allaomfattande kompetens.

Hur kan vi då ta kroppen till hjälp? Det finns hur många sätt som helst, men några kan vara;
- Bara lyssna var i kroppen "problemet" sitter. Lägg en hand där och utforska känslan kring det. Gå sedan in i den känslan och låt den berätta svaret.
- Man kan gestalta med kroppen hur problemet/situationen känns. Dvs. rör kroppen eller ställ dig i en position som blir symbolisk för situationen. Håll kvar den positionen en stund och utforska vad som berättas där. Gå sedan in i en position som symboliserar hur du vill känna dig när problemet/situationen har hittat sin bästa lösning. Håll kvar där och utforska även där hur det känns och vad som berättas där.
- Känn efter i kroppen var det känns lite extra just nu. Lägg handen där och fråga om svar.
- Rör på kroppen. Dansa till musik, vandra runt i rummet. Gå ut och gå eller spring. Paddla, åk skidor eller vad som känns bra. I rörelsen och det meditativa tillstånd som ofta då uppkommer finns svar och information.

tisdag 13 september 2011

Höstpåfyllning



Vad behöver du för att hösten ska bli en härligt och påfyllande årstid som du kan njuta av och hämta kraft ifrån?

Vilken mental inställning behöver du ha? Vilken inre dialog med dig själv? Vilka tankar bär dig?
Vad behöver du rent fysiskt i form av mat, motion, sömn, utevistelser, natur osv.?
Vilken gemenskap behöver du ingå i och vilka människor behöver du ha nära?

Vilka aktiviteter är viktiga och vilka behöver du plocka bort?
Vilken känslomässig inställning behöver du ha? Och vilka gränser, behov och rättigheter behöver du tillgodose?
Vilket syfte behöver du hålla högt? Vad är det mest meningsfulla och viktiga för dig?

torsdag 8 september 2011

Fallgropar

Ibland kan det kännas som att vi sätter upp mål och arbetar för dem, men ändå inte kommer ända fram och uppnår dem. Orsakerna kan självfallet var många, men de vanligaste är ofta:

* Du vill egentligen inte uppnå målet, målet är egentligen inte ditt eller inte önskvärt.
* Du är inte redo att betala priset för att uppnå målet, du orkar inte med ansträngningen.
* Målen är för många eller för svåra att förverkliga.
* Du byter mål hela tiden och hinner inte uppfylla det ena förrän du väljer ett nytt.

Vad kan man då göra åt det?
* Fundera. Vad beror det på att du hamnat i den här fallgropen?
* Vad behöver du göra för att ändra på det?
* Besluta dig för att göra ändringarna, och...
* Gör det!

Lycka är

... helt ledig tid hemma
... en rolig inbjudan
... att få ett förtroende

Tänkvärt



måndag 5 september 2011

Livskraftnytt september 2011

Var tillbringar du större delen av ditt liv, i den Röda zonen eller den Gröna zonen? Kanske tänker du att du tillbringar mest tid på jobbet, i skolan eller hemma. Men oavsett var vi vistas fysiskt så befinner vi oss samtidigt i olika mentala zoner. Överallt där vi samverkar med andra människor så gör vi alltid i varje möte ett val mellan två grundläggande förhållningssätt. Den gröna eller röda zonen.

Begreppen Röd zon och Grön zon representerar två motsatta uppsättningar av attityder och avsikter. Individer som väljer den gröna zonen uppvisar en autentisk ickeförsvarsinriktad närvaro och är mer framgångsrika i samarbetsinriktade relationer. Medan individer i den röda zonen uppvisar ett försvarsinriktat förhållningssätt och rädsla, vilket ger sämre framgång när det gäller att bygga upp och upprätthålla långsiktiga relationer.

Goda relationer och verkligt samarbete verkar inifrån och ut. Det börjar inom individen, inte inom organisationen. Det börjar med en medveten inställning och fortsätter ut i organisationen/relationen. Det val vi gör kommer att påverka allt vi gör och hur vi närmar oss andra människor och samarbetar och samverkar med andra. Vårt förhållningssätt avgör hur vi uppfattar omvärlden, huruvida vi upplever situationer som trygga eller hotfulla, och det påverkar hur vi reagerar i olika situationer och vilken zon vi går in i.

Självklart väljer ingen medvetet ett försvarsinriktat förhållningssätt styrt utifrån rädsla. Men undermedvetet är vi påverkade av biologiska och kulturella faktorer. Vi kan reagera på situationer eller omedvetet handla utifrån omedvetna biologiska överlevnadsimpulser. Eller genom känslomässiga minnesprocesser associera den aktuella situationen till tidigare minnen eller erfarenheter. Detta är särskilt vanligt under stress, konflikter och pressade situationer. Vi kan också vara kulturellt programmerade att inta en kritisk och fientlig granskning av oss själva eller andra. Att vi omedvetet väljer argumenterande, attackerande och försvarande vinna- eller förloraattityder.

För att så mycket som möjligt befinna oss i den gröna zonen behöver vi känna till och förstå hur vårt förhållningssätt ser ut, och om det behövs, ändra på det. Medvetandegöra våra egna värderingar, beteendemönster och attityder. Se över våra försvarsreaktioner, när och hur de går igång och göra medvetna val för hur vi vill förhålla oss istället. Det ger oss möjlighet att fokusera vår energi och kreativitet och skapa långsiktigt hållbara relationer och goda miljöer att vistas i. Miljöer som präglas av hög tillit, engagemang, stöd, samarbete och motivation. En framgångsfaktor både för oss själva och de organisationer vi verkar i!

Önskar dig en september i Gröna zonen!