måndag 29 oktober 2012

fredag 19 oktober 2012

Naturens kraft





En forskargrupp i England har upptäckt att så kallad ”grön meditation” både förbättrar vårt humör och vår självkänsla. I en studie lät forskarna 1 250 personer vistas i parker, trädgårdar och på naturstigar. De fick bland annat ägna sig åt promenader, trädgårdsskötsel, cykling och fiske. Efter bara fem minuter såg man stor effekt på humöret, särskilt bra verkade det vara att röra sig i närheten av vatten. 

Naturen har en enorm läkande kraft. Där finns en potential till hjälp och utveckling i livets alla skeden. Både för nedvarvning och uppladdning i vardagslivet. Men också när vi står inför svåra livssituationer, omvälvande händelser, stress eller sjukdom.

Hur kan du få in mer "grön meditation" i ditt liv? På vilket sätt kan du använda naturen för att tillgodose det du behöver? 


Tänkvärt

"Utan mångfald kan vi få enfald."
Carin Götblad
Länspolismästare

måndag 15 oktober 2012

Nästa måndag

Hur kommer ditt liv att se ut så här dags nästa måndag?

Vet du det? Kan vi veta det?
Egentligen så har vi ju inte en aning om vad som kommer att ha hänt till nästa vecka, bra eller dåligt. Det enda vi egentligen vet att om vi lever då så blir det ytterligare en måndag nästa vecka också.

Så hur kan det hjälpa oss att inte veta? Om vi inte vet så kan vi bli glatt överraskade över allt härligt vi kan få vara med om denna vecka. Och om vi inte vet så slipper vi också vet om det som ligger framför oss som är mindre roligt eller direkt smärtsamt och jobbig. Om vi inte vet så kan vi inte oroa oss för något som vi inte vet om det blir så eller inte. Om vi inte vet så vet vi varken om det negativa eller förutsägbara eller det positiva och överraskande.

Det vi vet och kan förhålla oss till är nuet och det vi är i just nu. Men vi kan inte heller veta om det som sker just nu är bra eller dåligt ur ett längre eller större perspektiv. Så nuet är egentligen det enda vi kan förhålla oss till och leva i just nu. Bra eller dåligt?!



fredag 12 oktober 2012

Influensatider

Nu pågår en global kampanj för att öka medvetenheten om hur vi förebygger förkylningar och influensa.
Ett av de bästa förebyggande skydden mot just förkylningar och influensa är att tvätta händerna! Detta enkla som vi egentligen alla känner till och kan tillämpa.

Även Smittskyddsinstitutet säger samma sak att handsprit, tvål och vatten räcker långt. Men handsprit hjälper inte mot t ex kräksjukans virus, så tvål o vatten är det bästa.

Ett annat sätt att skydda sig kan vara att ha halsduken eller handskar emellan när man tar på dörrhandtag och liknande. För virus lever ett par dagar på dessa ställen.

Lite aktsamhet räcker långt. Samt att man stärker immunförsvaret med C-vitamin, örter, näringsrik mat, god sömn, motion. 

torsdag 11 oktober 2012

Observera mera


Vad behöver du idag förhålla dig ovärderande och icke-tolkande till?

Allt vi upplever, ser, hör eller gör värderar vi och tolkar utifrån vårt alldeles eget filter. Ett minnesfilter som har skapats inom oss ända sedan vi föddes. Detta filter är hjälpande på många sätt eftersom där finns erfarenheter och beteende som är funktionella för oss i olika sammanhang. Men ibland är detta filter också väldigt stjälpande. Eftersom där också finns livsregler, värderingar och beteende som en gång i tiden haft ett syfte och en funktion när de skapades, men som idag kanske inte alls är ändamålsenliga.

Så vilka värderingar och tolkningar behöver du se över och arkivera eftersom de inte längre är tjänande? Hur kan du aktivt lägga märke till när dessa lägger krokben för dig i det vardagliga livet? Och hur kan du istället inta ett mer observerande och icke-dömande förhållningssätt?

Ibland kan det var bra att bara förhålla sig neutralt till saker och se vad som händer i det. Låtsas att vi inte har några tidigare referenser att vila emot och bara se hur det blir om vi upplever det vi är i utan att dra slutsatser från dåtiden eller skapa farhågor inför framtiden. Att inte veta, är ibland ett mycket givande förhållningssätt. Spännande och helt nya saker kan träda fram i det. Prova och upplev!

onsdag 3 oktober 2012

Dagens

Dagens citat: "Bara det att det finns glädje är en källa till glädje" Hjalmar Bergman

Dagens tips: Skriv en lista på minst 30 saker som du blir glad av att göra - stort som smått. Gör en av dem idag och två till innan veckan är slut.

Dagens fråga: Vilka sju saker är du mest stolt över i ditt liv?

Affirmationer

Med hjälp av affirmationers hjälp kan vi så positiva tankefrön. Här är exempel på några vi kan använda:

•  Mitt liv är positivt och stärkande.
•  I dag börjar jag om på nytt med nya tankar!
•  Saker kommer till mig lätt och enkelt.
•  Jag är fri att skapa mitt liv.
• Jag tror på mig själv och min förmåga.
•  Jag ser till det goda och positiva i livet.
•   Mitt liv är fullt av glädje.
•  Jag möter livet med ett leende.
•   Positiva känslor flödar i mig.

tisdag 2 oktober 2012

SOAL

Andries Kroese har skapat en mycket kort och effektiv liten självinstruktion som sammanfattar både medveten närvaro och acceptans. Han kallar den SOAL som är en s.k. akronym för engelskans Stop - Observe - Accept - Let got!

De två första uppmaningarna handlar om medveten närvaro. De två sista är acceptansinstruktioner. När vi observerar något vi inte tycker om tar vi gärna till flykt eller undvikande eller kliver i känslan ännu mer. Vi behöver då bryta reflexmässiga och dysfunktionella handlingar genom att i stället bara iaktta det som pågår. Bara stanna upp, observera objektivt vad som sker utan att värdera. Sedan acceptera det som är, de fakta som finns och sedan  släppa taget om dem.

Självinstruktionen går ut på att, i kritiska lägen, snabbt instruera oss själva: SOAL - Stopp! Observera! Acceptera! Låt det gå iväg!

Vi kan också koppla övningen till andningen genom att tänka "släpp" vid varje inandning och "taget" vid varje utandning.

Explica oktober 2012




Hösten har närmat sig och naturen sprakar av färgprakt. Ändå kan det ibland kännas som att det är det gråmulna och mörka som tar över så här års. Ibland är orken och energi efter sommaren redan på väg att tunnas ut. Så hur kan vi fylla på med höstenergi? 

Alla vet vi nog att vi laddar energi genom att sova bra, äta bra, vara ute i dagsljus och röra på oss. Men det är mycket vår tid ska rymma och räcka till.  Många gånger handlar det dock inte om vad vi fyller vår tid med, utan hur vi ser till att det blir utrymme i den istället.

Men vart tar all tid egentligen vägen? En del av vår tid kan vi inte påverka. Men frågan är hur aktivt vi väljer och använder den tid vi faktiskt har kontroll över. Enligt en brittisk studie sover vi i 26 år av vårt liv, och vi tar ytterligare sju år till att försöka somna. Vi tillbringar fem månader med att klaga, men bara 115 dagar till att skratta. Vi spenderar fem och ett halvt år med att utföra diverse hushållsarbete. Samt tre år på att tvätta. Vi tillbringar fem år i snitt på internet och elva år av våra liv framför TVn. Det kan jämföras med att vi bara spenderar lite mer än en månad med att umgås med vår partner. Intressant!

Kvaliteten på vårt liv och på vårt arbete påverkas av vilken kvalitet det är på oss själva. Att vänta på att energigivande kvalitetstid kommer till oss är ganska verkningslöst. Kanske är det så att vi aktivt måste välja hur vi använder vår tid. Många gånger tänker vi kanske också att det behövs så stora insatser. Men kanske är den effektivaste påfyllningen den som alltid finns tillgänglig. Där och då, här och nu.

Det är lätt i vår uppkopplade och påkopplade värld att glömma att vi ibland behöver logga ut oss själva. Att vi behöver tillfällen där vi inte behöver agera, relatera, kommunicera på något sätt. Tid för tystnad, tid för tankar och tid för tomrum. Om vi hela tiden fyller på finns det inte plats för något nytt, inte heller för ny energi.

Tänk om den bästa energigivaren och påfyllaren är lite egen tid. Tid för oss själva, bortom intryck och uttryck. Lite tid för att rensa tankarna eller garderoben, sitta på ett älgpass, en stunds avslappning, dricka en kopp te, tända ett ljus eller sitta på en sten. Lite tid då vi kan komma ifatt och landa i oss själva och låta ny motivation, energi och härliga idéer födas.

Att tillåta oss detta och inse det vi alla egentligen vet. Att det är återhämtningen som är bästa uppladdaren. När vi hushållar med våra resurser och laddar batterierna räcker vi längre än om vi kör med full speed hela tiden. Vi är som ineffektivast både när vi har för mycket och för lite att göra. Så när vi kan hitta en balanserad återladdningsnivå blir vi hållbara länge och dessutom kvalitativt effektivare. När vi vågar bara vara blir vi vårt bästa jag.

Önskar Dig en energirik oktober!

tisdag 25 september 2012

Tacksamhet!

Tacksamhet föder tacksamhet! Det finns inte mycket som genererar ett sådant stor mervärde som att odla tacksamhet.
Att reflektera över vad som är gott i livet, vad vi har och vad vi kan känna tacksamhet över. Det kan vara lättare att fokusera på vad vi saknar, önskar eller tycker att vi inte uppnått. Men om vi letar efter guldkornen så ser vi oftast att det finns mängder med sådana en vanlig vardag i ett vanligt liv.
Att bara ta sig en liten kort stund och lyfta fram vad vi är tacksamma över just här och just nu skapar lätthet, energi och mera av det goda vi redan har.
Det kan vara en kort stund när vi vaknar på morgonen eller när vi lägger oss på kvällen. Eller efter träningen tillsammans med några djupa andetag. När vi åker till eller ifrån jobbet kan också ge tillfälle att skifta fokus. Kanske kan det vara ett samtalsämne vid middagsbordet eller vid läggningen med barnen för att få runda av dagen med det goda som finns.
Och kom ihåg, att alla dagar, även de vi helst vill glömma, så finns det små korn att vara tacksamma över. Det behöver verkligen inte vara stort eller glittrande, bara något litet som ändock finns där.

måndag 17 september 2012

Explica september 2012


Livskraftnytt byter nu namn till Explica eftersom mitt företagsnamn också nu ändras just till Explica. Explica är latin och kan fritt översättas med utveckling, att utvecklas. Utveckling, personlig och organisatorisk, är grunden och drivkraften i alla tjänster som företaget erbjuder och ett mer sammanfattande namn.

Vad är då utveckling? Utveckling är egentligen vår största drivkraft från att vi föds. Det lilla barnets frustration gör att det förvärvar nya kunskaper och lär sig krypa, stå och gå, prata, kommunicera och socialisera. Utveckling kanske just är att förvärva och införliva nya kunskaper i sitt liv. Kunna öppna upp för att lära nytt om både sig själv och sin omvärld och sedan omsätta det praktiskt. För utveckling är inte utveckling om vi inte kan omvandla det och använda det praktiskt i vårt liv. För det lilla barnet räcker det inte med att veta hur man ska gå, det måste göra också. Barnet måste öva och öva, och prova praktiskt för att det ska lyckas. Precis så behöver vi vuxna också förhålla oss. Även om vi ibland glömmer att vi behöver öva och tillåta oss att prova, göra om, misslyckas och lyckas för att vi ska kunna göra framsteg och utvecklas.

Utveckling är lika mycket att gå inåt eller stå stilla och utforska, som att gå framåt. Det fina med personlig utveckling är just att den är personlig. Det är bara vår individuella resa som sker. Vi kan inte jämföra oss med någon annan. Det finns bara ett exemplar av just Dig och vi har alla vår egen individuella utgångspunkt, livssituation och potential. 

Det bästa med utveckling är nog också att vi aldrig blir färdiga, vi kan ständigt upptäcka och införliva nytt i våra liv, oavsett ålder. Tänk vilken hoppfull drivkraft att veta att det alltid finns mer att vara nyfiken på, mer att lära och förstå. Men också kunna njuta av att landa i det vi är i just nu. Utvecklingsorienterad psykologi omfattar både nuet och framtiden och att använda dåtiden som en kunskapskälla för ökad förståelse och insikt.

Målet med utveckling är ofta självkännedom. När vi får ökad självkännedom kan vi göra klokare observationer och val. Mindre styras av tankar och känslor som inte har kontakt med vårt innersta. Istället mer utgå ifrån och vara den vi verkligen är. Därmed kan vi också må och fungera bättre. Vi kan få mer helhet, mening och sammanhang i våra liv när vi växer som människor.

Önskar Dig en utvecklande september!


Explica

Årets första höstmånad har kickat igång. Och med den en liten nystart och en del nyheter som jag vill passa på att informera om.
Livskraftcoaching har nu bytt företagsnamn till Explica. Explica är latin och fritt översatt betyder det utveckling, att utvecklas. Vilket är den gemensamma faktorn för samtliga av företagets tjänster. Nytt för hösten är också att företaget nu även erbjuder samtalsterapi, både som individuell terapi och som redskap vid grupputveckling och organisationsutveckling.
Även nyhetsbrevet Livskraftnytt har namnändrats till Explica. Bloggen kommer också så småningom att namnändras. Mer info om det när det är klart.   
Hemsidan har också bytt adress till www.mariesandgren.se. Övriga kontaktuppgifter består som tidigare och finns på hemsidan. Där finns också mer information. Välkommen dit och till Explica!
Ser fram emot en härligt och utvecklande höst!

måndag 16 juli 2012

Livskraftnytt juli-augusti 2012



Sanna Ehdin skriver i sin bok Finn din inre styrka om en framgångsrik indisk man som intervjuades i en engelsk affärstidning om hur han lyckats skapa sin enorma förmögenhet när han föddes helt utfattig. Hans metod var att varenda dag avsätta två timmar för sig själv. Då hade han tid och frid att tänka, planera, reflektera och känna in utan att låta sig störas av telefonsamtal, möten eller andra människors krav. Tack vare dessa två timmar varje dag hade han lyckats så fantastiskt bra i sitt liv.

Men vem hinner ta två timmars paus varje dag? Samtiden blir bara mer och mer hektisk, och flödar över med information och aktivitet. Många jagar från det ena till det andra. Men det är inte det bästa sättet att få mycket uträttat och nå sina mål. Den indiske mannen visar på betydelsen av egen ostörd tid, stillhet och tid för reflektion. Att det är viktigt att avsätta den tid man kan, när man kan, för att öka effektiviteten. 

Vi kan inte bara befinna oss i en aktiv, producerande fas för i längden blir det kontraproduktivt. Vi behöver stanna upp och ta tid för reflektion för att komma vidare. Varva den expanderande aktiviteten med lugnare energi som finns i stillhet och vila. Allting finns i cykler och natten är lika viktig som dagen. Vinterns vila behövs för att få sommarens sprudlande aktivitet. Ständig tillväxt är inte ett naturligt tillstånd. Vila är en förutsättning för aktivitet.

Man kan liksom inte hoppa över den skapande processen och tro att resultaten bara radas upp direkt. Att ta tid i stillhet, meditera och reflektera är lika viktigt för att skapa nytt. Det är då vi ger utrymme för att attrahera det rätta in i vårt liv. Om vi alltid står på och agerar ger vi inte livet någon chans att komma till oss.

Det finns en väldig kraft i att befinna sig i varandet. Att våga stänga av ibland, och helst varje dag. Att ha modet att låta bli att svara eller att stänga av mobiltelefonen. Att stänga dörren om sig och hämta in. Gå en skogspromenad, och kanske ibland ta en dag eller en helg i stillhet och vila.
Det är inom oss som kraften finns, inte där ute. Om vi inte går in och ”kontaktar” den, kopplar upp oss till ”the human internet”, lever vi livet långt under vår kapacitet. Det är som Beethoven sagt, att det är pauserna som gör musiken. Våga lita på att det är dina pauser som skapar din fantastiska musik! 

Önskar Dig en pausande sommar!!!

Livskraftnytt juni 2012


Naturen sprudlar av liv och det är högtidernas tid. Festligheter, avslutningar och högtidsdagar brukar avlösa varandra den här tiden på året. Kanske är det ingen slump att vi firar livet som mest när naturen bjuder på en enda stor hyllning till sig själv och visar sig från sin bästa sida under den här årstiden.
Hur skulle det vara om vi passade på att fira och hylla oss själva lite också? Hur ofta gör vi det egentligen? Verkligen stannar upp och hedrar oss själva och allt som vi har uppnått och uträttat, allt vi tagit oss igenom och åstadkommit. 

Ofta rusar vi bara framåt mot nya mål, även när vi genomfört riktigt stora saker som vi innan kanske såg som något stort och svårgenomfört. Men när vi sedan gjort det och är på andra sidan är det lätt att negligera det och köra vidare. Hur skulle det vara om vi istället verkligen stannade upp efter att vi nått våra mål, genomfört saker eller hittat en ny plattform inom oss själv? Att landa i allt det som vi har och är i just nu. Fira att vi tagit oss hit, på vår individuella resa. 

Visst kan det kännas ovant och kanske fånigt att fira och hedra sig själv. Men om vi låter oss reflektera kring det en stund, hur ofta bjuder vi oss själva på bekräftelse och omsorg? Hur ofta tackar vi oss själva för ett gott arbete, ett modigt kämpande, ett väl genomfört projekt eller utvecklingssteg vi tagit?

Självklart är det alltid välkommet med andras bekräftelser och uppmuntran. Men grunden till balanserad självkänsla och självempati finns i att ge det till oss själva. Se våra kvaliteter och egenskaper. Dem vi är bortom görande, prestation och resultat. Tillgodose våra behov, sätta våra gränser och reflektera över vårt agerande. Ge oss själva förutsättningar och lotsa oss omsorgsfullt genom livet. Precis så som vi skulle supportat någon annans livsresa.

När vi kan se och tillvarata våra egna individuella inneboende möjligheter och förmågor, då kan vi också ta steg mot utveckling och förändring och i förlängningen uppleva helhet, mening och sammanhang. 

Önskar dig en juni med härligt firande av dig själv!