torsdag 30 december 2010

Önskar Dig ett strålande fint 2011!


Inre frid

Sanna Ehdins fem steg till inre frid:

*Ta bort habegäret. Minska konsumtionen rejält och sluta köpa nytt ett tag framöver – inse att ägande bara är en illusion. Prylar är stressande och efter ett tag äger de dig… Vi lånar bara ändå – och inget går att ta med efter döden… Du kan inte heller "äga" eller kontrollera någon annan, barn eller äkta hälft… Så släpp taget och känn friden.

* Sluta jämföra dig med andra. De gör sin resa och du gör din resa… Gör det som gör dig glad istället för att bry dig om vad andra tycker om det du gör! Allt blir så mycket lättare – och det är väldigt skönt faktiskt. Klart osvenskt också…

* Var tacksam och glad för det du har och det som fungerar. Ju mer fokus du lägger på detta, desto mera får du av det.

* Underlätta och gör gott för andra människor varje dag. Det gör dig starkare och du blir så mycket mer av den fina person du redan är!

* Rensa och släpp taget om saker ofta. Res bara i livet med det och dem som du verkligen vill ha!

onsdag 29 december 2010

Avslut och början

Nytt år snart på ingång och avslut på det gamla. Skarven däremellan kan vi använda till reflektion över det gångna året och vision inför det nya.

Ta fram två blanka papper och penna och använd automatiskt skrivande, dvs. låt bara pennan gå och orden flöda över pappret utan eftertanke, låt det som kommer komma fram. Det ger ofta de bästa och sanna svaren, för det ger en direkt kanal inåt.

På det ena pappret kan du skriva ner vad du vill avsluta, lämna eller sluta med i och med detta år och vad du är tacksam över att året har gett dig.

På det andra kan du skriva ner vad du vill att det nya året ska innebära för dig. Vad som är viktigt och vad du vill uppnå och uppleva.

Avslut är viktiga för att bereda plats för det nya. Vi behöver bli klara innan vi går in i nytt. Och när vi blivit det så kan vi välkomna det nya fullt ut.

onsdag 22 december 2010

God Jul och Gott Nytt År!

Tack för det här året! Önskar Er en rikigt fridfull julhelg, ett gott avslut på 2010 och ett strålande 2011!!!


Tänk vad fort ett år går...

tisdag 21 december 2010

Julönskningar

Vad behöver du nu för att kunna fira jul på just ditt eget bästa sätt?
Vad är viktigast för din julkänsla?
Hur får du julfrid i ditt hjärta?
Vad önskar du dig mest av allt?

måndag 20 december 2010

Du är älskad där du går

Lyssna lite extra på texten!

Livsviktiga julklappar

En julklapp som räcker länge och bidrar till att någon annan får lite drägligare levnadsvillkor kan vara att bidra till olika välgörande organisationer. Här kommer ett litet urval:

* Action Aid hjälper utsatta familjer att själva skapa sig en bättre tillvaro. Här kan du bland annat ge bort getter, myggnät, åsnor, skolböcker, en flicktoalett eller by-barnmorska.

* Via Plan International (Unicef) kan du bli världsförälder. Genom ett månatigt sparande på 100-300 kr hjälper du inte bara ett enskilt utvalt barn, i en by eller i ett land - utan alla barn över hela världen som behöver hjälp. Genom att skänka pengar långsiktigt hjälper du många barn varje dag, året runt, under alla viktiga perioder i deras uppväxt.

* Genom Stadsmissionen bidrar du till social verksamhet för bland annat ensamstående föräldrar, hemlösa och ungdomar.

* Alla barn får inte en god jul och här kan Rädda barnen bidra med både socialt och ekonomiskt stöd. Även BRIS har en viktig roll när julen inte blir så fridfull.

fredag 17 december 2010

Krasade drömmar



Hur gör man när drömmar går i kras? Hur hittar man tillbaka till nya visioner? Livet blir inte alltid som vi tänkt oss. Teori och verklighet går inte alltid hand i hand. Så vad kan vi göra när drömmar och förhoppningar grusas?

* Sörj den förlorade drömmen. Våga möta din sorg på ditt sätt och ha inte för bråttom med att gå vidare med nya mål och ersättningsdrömmar.

* Möt dina känslor. Stanna kvar i det som är, stanna upp och känn efter.

* Hitta acceptans och perspektiv.

* Be om det du behöver.

När vi vågar stanna i det som är en stund och tar hand om det så kommer energin tillbaka igen med äkta kraft. Det går att tänka framåt igen och se nya vägar och möjligheter. Ta de första stegen i ny riktning. Det blir inte alltid som vi tänkt oss, men det kan bli bra ändå. Många gånger till och med bättre än vi tänkt oss från början!

onsdag 15 december 2010

Kom ihåg!

Du duger precis som du är.
Du har redan allt du behöver inom dig.
Du får göra det du innerst inne önskar.

Mål och viljan

"I all längtan finns en framtid", säger ett gammalt ordspråk. Först när vi vet vad vi vill kan vi aktivt börja verka för att det vi längtar efter ska bli verklighet. Det är inte förrän vi börjar tänkar på hur vi skulle vilja ha det som vi medvetet kan påverka den situation vi befinner oss i.

Alla ansträngningar för att åstadkomma en förbättring bygger på tre delar:
- Nuläget (där vi befinner oss idag).
- Önskat läge (målet, dit vi vill).
- Vägen dit (metod, en aktiv handlingsplan för hur vi går tillväga).

Utöver det så behöver vi aktivera vår vilja för att processen ska genomföras. Vår vilja är själva aktören som gör jobbet och en av de viktigaste faktorerna för att vi överhuvudtaget ska ta något steg framåt. I stort som i smått. Vi kan ha hur storslagna mål och genomarbetade handlingsplaner som helst, men om vi inte har med oss vår innersta vilja kommer vi ingenstans. Vi behöver medvetandegöra och undersöka hur vår vilja ser ut och vad den vill. När vår äkta vilja finns med oss blir det lätt och rätt.

Ännu ett boktips


Nu har det kommit ytterligare en bok om älskade Alfons som nu tagit steget in i självutvecklingens värld. Alfons med styrkesäcken kan läsas av både barn och vuxna med stor behållning.

måndag 13 december 2010

Boktips



Ett litet boktips så här i julklappstider: En sannolik historia av Karin Alvtegen. Här har hon bytt genre och lämnat mord och brott och istället skrivit en härlig roman med psykologisk laddning som skildrar det djupt mänskliga och samtidigt tar oss med in i kvantfysikens värld. En bladvändare att ta till sig med öppet sinne!

Tänkvärt

"Ge mig tillåtelse att välja det som är bra för mig,
ge mig styrkan att välja bort det som är dåligt
och klokheten att veta skillnaden." ♥
Sanna Ehdins variant på Sinnesrobönen

torsdag 9 december 2010

Måste? Borde? Vill?

Vad måste du verkligen göra? Och vad tycker du att du egentligen borde göra? Vad vill du göra?
Det är viss definitionsskillnad på dessa tre - måste, borde, vill. Även om vi lätt klumpar ihop dem till en röra som alla tre blir punkter på vår att-göra-lista.

Egentligen så måste vi ingenting. Inte ett endast dugg. Vi måste inte äta, vi måste inte sova och vi måste inte gå till jobbet. Men vi vissa saker väljer vi ändå att göra för att vi inte vill ta konsekvenserna av den uteblivna handlingen. Observera att då har vi gjort ett aktivt val. Vi väljer att äta för att må bra, vi väljer att sova för att få kraft och energi och vi väljer att gå till jobbet av massor olika skäl. Vi gör ett val. Ibland väljer vi mellan pest och kolera, men vi gör ändå ett val. Vi accepterar att det är så det ser ut och väljer utifrån det. Vi har ändå självmakt i att vi accepterar och väljer, och aktivt agerar utifrån det.

Sedan har vi dessa borden som ofta lever inom oss som egna ställda krav. Saker som vi av olika anledningar tycker att vi ska göra. Det kan vara inlärt beteende, gamla värderingar eller normer som vi har med oss på olika plan. Jämförelser med andra eller dålig insikt om vad som är vi och vad som är viktigt i vårt liv. Bordena kan vi kasta över bord direkt, för det finns inget vi borde göra. Antingen går de in på ovanstående kategori där vi väljer att göra det eller så går de in under nedanstående vill.

"Villet" är ren lust och glädje. Det ger kraft och energi. Ett äkta vill kommer från djupet av vårt inre. Vi vet när det är rätt. Det är fritt från dolda agendor eller underliggande behov som projiceras på andra. Vill är gott för dig och gott för mig. Vi vet när villet är rätt och vi är på rätt väg, även när vi stöter på hinder. Även när vi går mot strömmen, men med våra värderingar och det som är viktigt för oss. Vill finns i vårt sann jag. Ibland behöver vi leta lite efter det, men vi vet när vi har funnit det. Det känns, så hela du vet!

Så hur behöver du sortera bland dina måsten, borden och vill?
Vad väljer du och vad vill du?!

måndag 6 december 2010

Tänkvärt

"Sinnet är som en fallskärm.
Båda fungerar bara om de är öppna."
Frank Zappa

Lite reflektion


Vad pågår i ditt liv just nu?
Hur mår du?
Vad behöver du?
Vad njuter du av?
Vad är du tacksam över?
Vad saknar du?
Vad vill du göra åt din situation?

onsdag 1 december 2010

Livskraftnytt december 2010

Pappan och hans dotter gav varandra en stor kram på flygplatsen. Båda visste att detta antagligen var deras sista möte - han var gammal och hade inte långt kvar, hon bodde långt bort och kunde inte hälsa på så ofta. Till sist hade det blivit dags för henne att gå till gaten.
" Jag älskar dig. Jag önskar dig tillräckligt!", sa pappan till sin dotter.
"Jag älskar dig också, pappa. Jag önskar dig tillräckligt".
En passagerare som stod i närheten kunde inte låta bli att fråga vad det betydde, att de önskade varandra "tillräckligt".
"Det är en önskan som gått från generation till generation i vår familj" svarade mannen." Det betyder: Jag önskar dig tillräckligt mycket sol för att ditt liv ska vara ljust. Jag önskar dig tillräckligt mycket regn för att du ska kunna uppskatta solen. Jag önskar dig tillräckligt mycket lycka för att du ska bevara livslusten. Jag önskar dig tillräckligt mycket sorg för att även små glädjeämnen ska verka stora. Jag önskar dig tillräckligt många vinster för att du ska få allt du behöver. Jag önskar dig tillräckligt många förluster för att du ska uppskatta allt du har. Jag önskar dig tillräckligt många välkomnanden för att du ska klara av det slutgiltiga avskedet".

Alla behöver vi någon eller några som önskar oss ”tillräckligt”. En själslig gemenskap, ett autentiskt enande centrum, som det så vackert heter på fackspråk. Någon som önskar oss det bästa och ser det bästa i oss. Som finns där för oss både i med- och motgångar. Som tror på oss när vi inte själva gör det och som stärker vårt eget inre autentiska centrum. Som hjälper oss att se våra personliga kvalitéer och ger oss både insikt och utsikt. Som bekräftar och speglar oss både i vår nutid, dåtid och i vår framtida potential.

Ett sådant center kan se ut på en mängd olika sätt. Det kan vara allt från nära och kära till en professionell samtalspartner eller kassörskan på snabbköpet. Men för att det ska fungera som ett äkta autentiskt center så är kärnan i det alltid äkthet, ärlighet och öppenhet och en frihet från tillgjorda utsidor. Även en ömsesidig gemenskap och gemensam livsfilosofi, där man kan hämta och ge kraft och få en känsla av äkta hem. Man vet när man har hittat rätt och till dess är det klokare att vandra själv än att kliva in där man inte hör hemma.

Kanske är det så, att det är det behovet som den här tiden kring jul egentligen fyller. Bortom stress, press och kommers med förväntningar på julklappar, köttbullar och Kalle Anka finns ett mer grundläggande behov av att ingå i en gemenskap som önskar oss tillräckligt. Oavsett hur den ser ut och i vilken form den sker, så behöver vi alla människor omkring oss som på ett äkta, accepterande och påfyllande sätt finns där och följer oss en bit på vår livsresa.

Kanske är det så, att det är tillräckligt det ska stå på våra önskelistor inför jul. Kanske är tillräckligt det bästa vi kan önska både oss själva och varandra, både inför julen och inför det nya kommande året. Så där med önskar jag Dig …
… tillräckligt!

måndag 29 november 2010

Att ta det roliga på allvar


Vad skulle hända i ditt liv om du såg till att ha roligt varje dag? Vad skulle det innebära för dig att varje dag ha ett rolighetsinslag på agendan? Något du älskar att göra, se eller uppleva och känner genuin glädje inför.

Att har se till att ha roligt är något att ta otroligt seriöst och allvarligt på. Tyvärr så tror vi många gånger att vi måste vara allvarliga för att vara seriösa. Men när vi ser till att ha roligt i det vi gör och gör det med en geniun glädjekänsla så blir både kvalitén och resultaten bättre. Vi presterar och fungerar bättre när glädjen finns med. Snacka om win-win-situation när vi både har roligt, mår bättre och presterar bättre samtidigt. Glädje och entusiasm suddar ut både prestationsstress och frustation.

Så vad kan du prova att tillföra på rolighetsagendan idag? Hur kan du göra det du gör och ha roligt samtidigt? Hur kan du ta det roliga på allvar?!

fredag 26 november 2010

Thanksgiving


Igår firades Thanksgiving i USA – dagen då man ger tack för allt det goda i livet och som kommit under det gångna året. Något som vi andra också skulle kunna lyfta fram och använda oss av.

Det är en viktig manifestation. Tacksamhet ändrar väldigt snabbt vår inställning till allt som sker och andra människor. Det är rena vitamininjektionen för energin och livsglädjen!
Visste du att när man känner tacksamhet ger det glädje – direkt! Därför att vi gör en helomvänding och fokuserar på det som är positiv och det som fungerar. Det öppnar upp och lyfter.

Det innebär att tacka för allt det goda och positiva du har i ditt liv. Att ta tid att stanna upp, tacka för det tyst eller högt och tydligt – och verkligen mena det. Eller varje kväll skriva ner fem saker som du är tacksam för från den gångna dagen. Du behöver inte rikta det mot någon, utan det viktiga är att du känner känslan av tacksamhet. Det skapar en varm, god och behaglig känsla. Därför att tacksamhet är en ren känsla som kommer från hjärtat. Den hjälper oss också att öppna hjärtat för det goda i livet. På det sättet är det en övning som för oss närmare livet.

Om du inte gör det redan. pröva två veckor och se vad det för med sig. Det gör det lättare att glädjas åt de små sakerna, de som försvinner i det stora hela annars för att man tar dem för givet. Tacksamheten skiftar fokus till hur mycket man har som är bra – i stället för att leva med en känsla av ständig brist och otillräcklighet. Det innebär att livet berikas av tacksamhetskänslor och saker blir lättare. En ny attityd öppnar alltid för nya saker… : )

torsdag 25 november 2010

Tänkvärt

En gammal indian sa en dag till sitt barnbarn: Två vargar krigar inom oss alla. Den ene vargen av rädsla och hat. Den andre vargen av kärlek och fred.

Vilken vinner frågade barnbarnet?
- Den vi matar.

onsdag 24 november 2010

Meditation och ökat välbefinnande


Meditation leder till psykiskt välmående och "cellhälsa" enligt en nyligen publicerad undersökning av en forskargrupp i Kalifornien med fjolårets nobelpristagare i medicin, Elizabeth Blackburn, i spetsen. Undersökningen (publicerad i Psychoneuroendorinology) är den första i världen i sitt slag som visar att meditation ökar försökspersonernas välbefinnande och att det i sin tur påverkar enzymet, telomeras, som bidrar till att kromosomernas och cellernas förmåga att dela sig bibehålls.

Telomerern sitter längst ut på kromosomerna och tenderar att bli kortare för varje gång en cell delar sig vilket leder till att cellen till sist inte längre kan dela sig utan dör. Enzymet telomeras skyddar kromosomen så att cellen kan delas fler gånger. Kronisk stress gör att telomerern förkortas. Meditation och välmående bidrar till att den förlängs eller bibehålls.

Andra fördelar med meditation var enligt denna studie: en ökad känsla av kontroll i livet, ökad grad av mindfulness, mindre negativa känslor och ökad känsla av att leva ett meningsfullt liv.

Tänk vad mycket vi kan påverka vårt välbefinnande själva! Värt att prova!

måndag 22 november 2010

Poitiva karaktärsdrag

Foto: Medelin Sandgren
Forskning har visat att de karaktärsdrag som är mest effektiva för ett lyckosamt liv är de som talar mer till hjärtat än till intellektet. Det är tacksamhet, hopp, lust och kärlek – egenskaper som är viktiga för att skapa mening i livet.

Allt som berör oss på ett djupare plan har även förutsättningar att ge bestående positiva resultat. Det ökar vår möjlighet att leva livet fullt ut.
Så odla dina positiva egenkaper och kvalitéer!

fredag 19 november 2010

Fokusövning


Rita en cirkel på ett papper. I cirkeln skriver du ner det du vet och står för till 100%, dag och natt, vinter och sommar. Allt som är dina grundläggande värderingar och prioriteringar. Det som du också känner en självklar glädje och genuint engagemang inför.

Börja sedan fokusera din tid och energi på det som hamnade i cirkeln. Det som hamnade utanför kommer att falla bort av sig självt när du har fullt upp med det som är viktigast.

När vi låter allt meningslöst i livet få mindre och mindre plats till förmån för det viktigaste - det är då vi inte bara blir stjärnor utan också ledstjärnor.

onsdag 17 november 2010

Undervattensdans

Sinnligt och vackert att pausa till en stund!

tisdag 9 november 2010

Riktat fokus

Foto: Medelin Sandgren
Ett nytt modeord har blivit en ökad stressfaktor för oss - multitasking. Vi ska vara så effektiva som möjligt och göra så mycket saker samtidigt. Jobba när vi äter. Se på tv och blogga samtidigt som vi umgås med familjen. Stryka, lyssna på ljudbok och facebooka på en och samma gång. Och visst är det bra att ha simultankapacitet många gånger. Men när det här bli en ständig vana riskerar vi att aldrig bli riktigt närvarande i det vi gör och är i.

Att istället rikta fokus och göra en sak i taget gör oss till en mer närvarande och stabil varelse. Att slutföra det första innan man börjar med det andra. Det viktigaste först och så ett helhjärtat fokus på det tills det är dags för nästa aktivitet. När man dammsugar golvet så dammsugar man golvet, när man skriver så skriver man och när man äter en påse chips så äter man en påse chips. Alltså total motsats till multitasking.

Testa - och se vad som händer när du riktar ditt fokus!

måndag 8 november 2010

Drivkrafter

Foto: Medelin Sandgren

Vet du vad du vill och vilka dina drivkrafter är? Det är inte alltid vi vet vad som driver oss eller varför vi håller på med det vi gör.

Vi kan dela upp våra drivkrafter i inre och yttre.
De yttre drivkrafterna kommer utifrån på något sätt. En del säger att yttre drivkrafter är de som vi med hjärnan kan räkna ut är bra för oss. Tex. pengar/lön, beröm, yttre status, makt, karriär, priser m.m.

De inre drivkrafterna är de som finns inom oss och som man säger styrs från hjärtat. Intressant nog är dessa drivkrafter ofta beroende av de yttre. Det kan till exempel vara att få utmaningar, göra saker med andra, känna stabilitet, uppleva att man växer och lär sig m.m. Dessa styr och påverkar vi också i större grad själva.

Om vi bara bygger ett VILL på yttre drivkrafter blir vi beroende av vår omgivning för att nå våra mål, vilket kan leda till besvikelse och leda i vissa perioder. Våra påverkansmöjligheter och vår självmakt minskar. Om vi istället kombinerar inre och yttre drivkrafter ökar sannolikheten av vi når hela vägen fram.

Tänkvärt

"Gränser? Jag har aldrig sett några, men jag har hört att de finns i tankarna hos vissa människor."
Thor Heyerdahl, upptäcksresande

onsdag 3 november 2010

Livskraftnytt november 2010

Foto: Medelin Sandgren

Ibland kan det kännas som att livskarusellen snurrar alldeles för fort. Men så kommer det dagar som är som solvarma gläntor att vila i. Plötsligt så öppnar sig mörka vardagsskogen och solen lyser på en liten plätt av lycka. Dagar som är riktiga guldkorn att vila i. Utan egentlig yttre orsak så är glädjen och närvaron där. Det bara finns där som solglitter över en stilla liten glänta i tillvaron. Återhämtning, frid och ro. Tillvaron tar en paus, inget är längre bråttom, måstena har lagt sig till ro och nuet är njutbart.

Det är lätt att missa livets gläntor när vi flåsar fram över blåbärsris och mossiga stenar på jakt efter nästa kontroll i livets orientering. Måste hinna, får inte missa, måste bevisa... Det är då det är extra viktigt att lyssna på varningsklockorna och aktivt och medvetet söka upp sina livsgläntor.

Alla har vi olika rytm, olika varningssignaler och olika sätt att hitta våra gläntor. Men lika för alla är att det viktigaste är att ta varningssignalerna på allvar. Verkligen lyssna på dem när de dyker upp och inse att det är dags att sätta sig ner där i gläntan. För det är det som är vårt bästa vaccin. Ett helt naturligt och biverkningsfritt skydd. Att försätta oss i ett tillstånd som innebär härvarande, närvarande och nuvarande. Låta dåtiden och framtiden, måstena och kraven pausa en stund. Komma till punkten där vi hittar balansen igen. Landa i stillheten och hinna tänka tankarna färdigt, lyssna på längtorna, och återigen kunna ta ut kompassriktningen så att vi vet att vi är på väg åt rätt håll. För vad hjälper det om vi springer fortast av alla – men åt fel håll?

Sannolikheten att vi tar rätt väg och kommer fram till rätt kontroll är definitivt större om vi med jämna mellanrum aktivt söker upp våra gläntor. De ger oss mer än bara påfyllning i stunden. De förser oss också med en kapacitet och utväxling som är långvarig och hållbar. En optimering, istället för en kortvarig maximering. På så vis får vi ut det mesta och det bästa av oss, utan att skada våra möjligheter att hålla långsiktigt!

Önskar Dig en november full av gläntor!

måndag 1 november 2010

Vintertid


Vintertiden har inträtt, dagarna har blivit kortare och mörkare. Just det faktumet kan vi inte göra så mycket åt, men det vi kan påverka är vår attityd till hösten, mörkret och ruskigt väder.

Så vilket förhållningssätt har du valt till hösten och hur påverkar det dig?
Vilket förhållningssätt har du nu och vilket vill du har för att du ska må så bra som möjligt? Vad behöver du tänka, känna och göra för att påverka dig på ett positivt sätt?

Hur tar du tillvara på dygnets ljusa timmar?
Oavsett var du befinner dig rent fysiskt under dygnets ljusa timmar, använder du dem till något du trivs med, mår bra av eller är stolt över? Gör du det du vill? Umgås med de du vill? Eller finns det något mer, litet eller stort, som du faktiskt vill göra?

Vilka strategier hjälper dig för att trivas under hösten?
Hur vill du rent konkret agera för att medvetet njuta av hösten? Hur kan du sätta guldkant på vardagen och se till att dina guldstunder får en given plats i din tillvaro?

onsdag 27 oktober 2010

Medveten andning

Andas - för livet! Mellan livets första andetag och dess sista suck andas vi ungefär tjugo tusen gånger per dygn. Andningen är en av de största faktorerna för vår hälsa och vårt välbefinnnande. Ju mer medveten andning vi har, desto bättre mår vi. Andningsträning och att andas med andningsmotstånd ofta gör stor skillnad. Näsandning filtrerar och tempererar luften och frisätter kvävemonoxid som är vidgande för blodkärlen och ökar syresättningen i kroppen.

Här kommer en liten introduktion till medveten andning:

måndag 25 oktober 2010

Som man frågar får man svar

1. Vilka 7 händelser i det förflutna har påverkat dig allra mest och gjort dig till den människa du är i dag?
2. Vilka 10 riktigt bra anledningar har du för att göra det du tänker göra?
3. Vad skulle du göra om du bara hade 100 kronor och 3 timmar på att få in 10000 kronor?
4. Hur vet du vad som är sant?
5. Är du en bättre person i dag än vad du var i går?
6. Om du hade svaret, vad skulle du göra då?
7. Vad skulle du kunna bli bäst i världen på?
8. Vad är både bråttom och viktigt?
9. Vem vill du vara?

Positiva nyheter

Här kommer en liten "glädjerapport" som visar på vikten av mäns och kvinnors samverkan för en hållbar framtid. En av vinsterna med att vi uvecklas som individer är väl att båda könen utvecklar sina maskulina och feminina sidor. Det ger människor i balans - och en värld i balans!

"Om 30 år är det kvinnorna som styr. Världen kommer då att präglas av större omsorg om miljö och människor. För nu presterar flickor bättre i skolan, inklusive matematik och fysik. På universitetens prestigeutbildningar växer andelen kvinnor stadigt. Och på arbetsmarknaden har kvinnor flyttat fram sina positioner.
– Processen har pågått väldigt länge och visar inga tecken på att avta. Enda egentliga hindret är om religiös fundamentalism får större inflytande, säger Arne Jernelöv. Hans nya rapport är utgiven av Institutet för Framtidsstudier och den heter ”Amazonia – den framtida värld där kvinnor styr".

Tänkvärt

"Be the love you are… and the world will change! ♥ "
Kiesha Crowther

onsdag 20 oktober 2010

Måla!


Att måla kan vara ett fantastiskt verktyg på många olika sätt. Det kan ge utlopp för känslor, det kan ge avslappning, det kan vara härligt att göra något handfast när intellektet snurrar, det kan utveckla vår kreativitet, det kan ge insikter, det kan berätta mer än tusen ord, det kan ge något för ögat att titta på. Alternativen är oändliga ...

För att måla behöver vi inte ha talang eller någon vana alls. Vi behöver bara uttrycka oss med färg på papper. Det behöver inte föreställa något, det behöver inte bli vackert. Det kan bara bli som det blir. Det härliga är att bara låta färgen flöda, släppa tankar och föreställningar och låta det som kommer komma fram. Vi behöver inte ens penslar utan kan använda händer eller svampar, vad som helst. Bara använda färgen som ett uttrycksmedel. Vill man kan man sätta på musik och bli inspirerad av den. Alla sätt är bra sätt!

Så fram med papper och färger och lek! Bara prova och se vad det ger!

måndag 18 oktober 2010

Tänkvärt

"Kom ihåg: Du är modigare än du vet, starkare än du tror och klokare än du förstår!"
Nalle Puh

torsdag 14 oktober 2010

En egen stund



Ge dig själv en stund.
Att bara vara.
En stund i vila och ro.
Bara landa i ditt nu.
Fritt från dåtid och framtid.
Upplev det du upplever just här och nu.
Hämta kraft i dig själv.
Landa i din andning.
Stanna där så länge du behöver.
Tanka ny energi.
Kom sedan tillbaka laddad med kraft!

Foto: Medelin Sandgren

Lite pausgympainspiration!

måndag 11 oktober 2010

Att leva som vi lär


Att leva enligt sina värderingar är inte alltid enkelt. Rätt är inte alltid lätt. Även om vi egentligen vet våra innersta värderingar och ställningstaganden så är det ibland lättare att titta bort än att verkligen se och att vänta till i morgon än att börja idag.

Men när vi har bestämt oss för att göra det rätta snarare än det lätta och sedan agerar utifrån det får vi en känsla av ryggrad, ett djupgående ansvarstagandet och lever utifrån våra egna innersta sanningar och trossystem. Smäller högre än högst. Att leva som vi lär. Och är.

Det vi behöver veta är vad som är våra egna individuella etiska, moraliska, sociala, känslomässiga och själsliga "rätt". Och sedan fokusera på dem med full uppmärksamhet. Ett första steg kan vara att alltid lämna en plats, situation eller människa i lite bättre skick eller med bättre mående än när man kom. Då har vi gjort rätt för oss själva och gott för någon annan.

Foto: Medelin Sandgren

Lycka är

... frostkristaller som glittrar i gräset
... alla vackra höstfärger
... solen som bryter igenom morgondiset

torsdag 7 oktober 2010

Gör det!

Vad är det du inte gör, men som om du gjorde det skulle ta dig några steg närmare dit du vill?
Vad är det du hindrar dig själv med att inte göra?

Det kan handla om att ringa ett samtal som skjutits upp länge, skriva ett mail, ställa en fråga, börja motionera, praktiskt handla och bara göra, ta tag i surdegarna osv. Allt det som tynger och stjäl så mycket mer energi när det tär på oss mentalt än vad det faktiskt tar att utföra det hela.

När vi väl tagit steget så frigör det så mycket energi och vi mår så mycket bättre, samtidigt som vi av egen kraft har fört oss närmare det vi vill uppnå. Det är du som besitter förmågan att både hindra dig och hjälpa dig själv framåt.

Det enda vi behöver göra är att ta ett enda litet steg så är bollen i rullning. Alla stora projekt, mål eller drömmar förverkligas alldrig i ett enda svep utan det handlar om små, små steg om tas ett efter ett.
Och med hjälp av det så är vi tillslut där... Det är ju vägen som är målet, eller hur??? Så gör det! Ta ditt nästa steg NU!

måndag 4 oktober 2010

Livskraftnytt oktober 2010

Foto: Medelin Sandgren

Människans naturliga tillstånd är att må bra, ha kraft och energi! Även om det inte alltid känns som så, framför allt kanske inte så här fram på höstkanten, så har vi en fantastisk potential för att påverka vårt välbefinnande. Nyckeln till det heter energi och att vi hittar vår egen energikod!

Energibegreppet har funnits i tusentals år i österländsk tradition men nu börjar även föregångare inom västerländsk forskning erkänna detta begrepp och ta med det som en oerhört viktig parameter för livsbalans och välbefinnande. Energi är grunden för allt, och allt består egentligen av energi. Det är den dolda strukturen bakom det vi ser, det som bär upp allt fast den är osynlig för blotta ögat. Energins kraft kan liknas vid vinden, man ser effekten av den, men inte själva vinden.

Potentialen finns i att skapa en tillräckligt hög energinivå och bibehålla den. Det handlar inte om tillfälliga energikickar utan vad som fungerar och ger hög, beständig energi nu och på sikt. Vi behöver se till helheten, till systemenergin, det vill säga fysisk, emotionell, mental och andlig energi. Utifrån den helheten kan vi hitta vår energikod, alltså vårt individuella sätt där vi fungerar optimalt. Att finna sin energikod handlar om att ta ett helhetsgrepp på sig själv och sitt liv. Dels ta hjälp av de faktorer som fungerar för oss människor generellt, och dels finna ut vad som är mest verkningsfullt och effektivt för oss personligen.

Om vi fokuserar på vår sammantagna energi förenklar vi också livet mycket. Vi behöver inte så många olika modeller för vad som är bra för oss eller inte. Vi kan släppa dieter, motionsråd och annat som för stunden är den nya saliggörande metoden i media. Istället kan vi underhålla det som redan finns naturlig inom oss och känna efter själva och ta reda på vad vi mår bra av, både på kort och lång sikt. En god början till att hitta sin energikod kommer ur punkterna nedan:

* Ta reda på vad som ger dig energi och stimulans och se till att fylla på det varje dag för en hög energinivå. Ju högre nivå desto bättre orkar och presterar vi. Allt blir roligare, lättare och fungerar smidigare.
* Se över om det är något som gör att du läcker energi eller förlorar kraft, och försök undvika det. Energibrist gör att vi går på underkapacitet.
* Fråga dig: Tar det eller ger det energi? Varje sak vi gör innebär ett val som antingen höjer eller sänker vår livsenergi. Vi kan fråga oss: Mår jag bara av den här tanken? Den här relationen? Vilken energi får jag av maten jag äter eller den tid jag lägger mig på kvällen? Osv. Dessa faktorer är som vilket bränsle som helst och behöver ha en god kvalitet för en hög nivå.
* Inför dagliga energirutiner för att ge dig förutsättningar att nå ditt optimala energitillstånd.

Önskar Dig en energifylld oktober!

onsdag 29 september 2010

Kvällsåterblick

En liten övning som genom reflektion och medveten närvaro bidrar till ett accepterande förhållningssätt till sig själv, tillit och stärkt självkänsla.

* Gör gärna övningen det sista du gör innan du somnar på kvällen.
* Gå igenom din dag i tanken och börja där du nu är och spela upp den baklänges som en film för ditt inre.
* Bara iaktta dig själv och det som hänt under dagen utan att döma eller värdera. Inta en fristånde iakttagarposition och bara registrera varje fas under dagen.
* Observera och lägg märke till dina reaktioner under dagen, mönster eller beteenden. Hela tiden med en accepterande och ickedömnade attityd och utan att kliva i händelserna igen.
* Avsluta sedan övningen och reflektera en stund över insikter eller intryck du fick.

Lycka är

... att hitta närvaron i nuet
... att vara efterlängtad
... att hitta en kastanj på marken

Affirmationer

"Jag vet att jag kan förverkliga mina drömmar."

"Jag tillåter mig själv att drömma stort."

"Jag väljer att göra det som får mig att må bra."


måndag 20 september 2010

Energi!

Behöver du energi eller en aktiv paus? Här är en film som definitivt sätter igång energin och livsandarna! Kanske får smilbanden lite träning på köpet också. Häng på!:)

http://www.dogwork.com/penf2/

onsdag 15 september 2010

Öka energiflödet med rörelse

Ett av de snabbaste sättet att öka energinivån är att röra på sig. Här nedan är tre enkla saker som är en god rutin att införa varje dag för att ökad livskraft och välbefinnande:

* Rör på hela kroppen minst 15-30 minuter per dag i någon form. Gå ut och gå, cykla till jobbet, lek med barnen, spela bordtennis, dansa med partnen, jobba i trädgården. Vad som helst som tillför hela kroppen rörelse.

* Sträck ut kroppen ordentligt flera gånger per dag. Sträck ut leder och muskler, böj och tänj. Kroppen gillar det och piggnar till!

* Djupandas. Andas genom nästan med lugna, djupa andetag, sk. bukandning. Ta för vana att bromsa upp antalet andetag ett par gånger per dag, det lugnar hela systemet.

Tänkvärt

Ju mer medveten du blir om vad du tillför
och vad du ger ifrån dig
desto bättre hälsa får du automatiskt.

Sanna Ehdin

fredag 10 september 2010

Överleva eller leva

Är livet till för att vi ska överleva eller är meningen att det också ska levas?

När vi lever utifrån våra överlevnadsbehov blir livet lätt en transportsträcka där vi gärna identifierar och värderar oss utifrån yttre faktorer. När vi då så starkt håller oss i det yttre, blir ofta perspektivet litet. Det är lätt att vi då också blir rädda, pessimistiska och inte tycker speciellt myket om förändringar. Vi är det vi har och gör.

Om vi däremot öppnar upp för att leva ett levande liv kan vi se bortom överlevnad. Om vi lever inifrån oss själva hittar vi våra värderingar och prioriteringar. Vi ser det som är och gör medvetna val, lever genomtänkt och har förtroende för oss själva. Vi kan följa hjärtats väg, vårt syfte och mening, och samtidigt tillgodose våra och andras behov. När vi lever inifrån och ut kan vi också ge omvärlden tillgång till oss och det som vi unikt har att bidra med. När vi lever ett levande liv gagnar det både oss själva och andra. Vi är det vi är.

torsdag 9 september 2010

Affirmationer



Jag glädjer mig åt att vakna till en ny dag varje morgon.

Allt jag behöver kommer till mig.

Jag är fri att leva det liv jag vill.

Tänkvärt

"Om du vill undvika kritik, gör ingenting, säg ingenting och förbli ingenting!"

onsdag 8 september 2010

Skeptiker

Visst var det bättre förr? Eller hur?? Dåtiden är ju trygg, den vet vi ju hur den var, den kan lätt kontrolleras;) Skönt?! Eller?

Det är spännande det här fenomenet. När ny omvärldsuppfattnings skapas. Skeptiker fyller en viktig funktion. De ser till att sätta sig på bakhasorna så att utvecklingen inte går för fort… För det är ju farligt, det vet vi alla. Vi får med jämna mellanrum påminna oss om att vara dem djupt tacksamma.

Det måste vara skönt när man i förhand bestämt sig för hur verkligheten är. Då behöver man inte lägga onödig tid eller resurser på att studera det eller bilda nya uppfattningar och behöva kliva ur gamla tankemönster eller bekvämlighetszoner utan kan i lugn och ro ägna sig åt inveckling istället för utveckling.

För skoj skull så är här några exempel på skeptiker genom tiderna som starkt bidgragit till inveckling:

• Flygmaskiner som är tyngre än luft är omöjligt, Lord Kelvin, skotskt fysiker, president för Royal Society 1895
• Radion har ingen framtid, Lord Kelvin, skotskt fysiker, president för Royal Society 1897
• Allt som kan uppfinnas har redan uppfunnits Charles H Duell, chef, USAs patentverk 1899
• Rymdresor är rent nonsens, Richard van der Rief Wooley, astronom, 1956
• När Parisutställningen nu stängs kommer elljuset att försvinna med den och aldrig mer omtalas, Erasmus Wilson, professor, Oxford University, 1878
• Det är rent struntprat att atomen någonsin kommer att leverera energi, Lord Ernest Rutherford, atomfysiker 1933
• Telefonen är en förbluffande uppfinning, men vem kommer någonsin att använda den, Rutherford B Hayes, USAs president 1875
• Luftens kemiska renhet har ingen betydelse för människans hälsa, L. E. Hill engelsk läkare 1912
• Det är högst osannolikt att något transportmedel för passagerare kan röra sig fortare än 15 km/tim, Thomas Threshold, tågingenjör 1835
• Jag tror att det finns en marknad i världen för kanske fem datorer, Thomas Watson, IBMs chef, 1943
Och slutligen favoriten:
• Datorer behöver i framtiden inte väga mer än 1,5 ton, Popular Mechanics 1949
Fakta: Sanna Ehdin

måndag 6 september 2010

Livsrum

Var har du ditt livsrum? Frizonen utan stress där du kan pusta ut och bara vara. Möta dig själv, hämta andan och fylla på kraft och energi.

Livsrummet behöver inte vara ett fysiskt rum. Det kan lika gärna vara en plats i naturen, en vrå i dig själv, en offentlig plats som bara är din, en liten oas hemma eller något liknande. Huvudsaken är att du där få rum med dig själv och ditt liv. Känner att just där finns det utrymme för vila och återhämtning.
När du vet var den finns - gör det till en återkommande rutin att landa där och fylla på! Ge dig själv livsutrymme i ditt livsrum!

fredag 3 september 2010

8 sätt att utvecklas personligt

* Umgås med människor vars liv och livsstil du beundrar. Vi blir dem vi umgås med.
* Vad du än ska göra, fråga dig om det är en investering eller en kostnad.
* Gå djupt. Meningen med livet är inte shopping.
* Get over it. Bli bäst på att göra dig fri från alla former av ältande.
* Fokusera alltid på att bygga på dina styrkor snarare än på dina svagheter.
* Sluta göra det som inte fungerar. Börja göra det du vet fungerar. Prova nya saker för att se om de fungerar eller inte.
* Hjälp dig själv innan du hjälper världen.
* Hitta skillnaden mellan ditt högsta jag och ditt ego-jag. Egot snackar dynga, ditt högre jag vet att du är obegränsad och kapabel att göra skillnad inte bara för dig själv.

måndag 30 augusti 2010

Livskraftnytt september 2010

Varför mår vi så bra och har så mycket extra kraft och energi på sommaren? Självklart finns det massor av skäl till det. Men en bidragande orsak kan vara att vi då kommer mycket närmare naturen. Vi vistas mer ute i trädgårdar, parker, skog och mark. Många är nu de forskningsprojekt och rapporter som visar att naturen har stor betydelse för vår hälsa och vårt välbefinnande. Både när vi redan är friska och mår relativt bra som då vi är sjuka, fysiskt eller psykiskt, påverkas vi positivt av naturens läkande kraft.

Forskningen har visat att även om vi inte har tillgång till stora grönområden så kan tillfrisknande påskyndas och välbefinnandet öka. Vi kan skapa små oaser både inne och ute. Det kan räcka med ett träd som vajar i vinden utanför ett sjukhusfönster. En krukväxt att prata med eller lite plantor på en balkong. Kanske en cd med naturljud som fågelsång, vågbrus eller vindens sus.

Naturen ger oss upplevelser för alla sinnen. Där kan vi bara vara och hämta kraft och energi. Vi behöver inte vara några trädgårdsfantaster eller skogsmullar utan vi behöver bara vistas i grönskande områden. Ta in dofter och ljud, vackra vyer, vind och regn.

Naturen är kravlös och ger tystnad och stillhet på ett sätt som är svårt att hitta på andra ställen i vårt samhälle idag. Där får vi vara precis som vi är, bara ta in och fylla på. I den gröna miljön finns möjlighet till både vila och njutning eller fysiskt meditativt arbete där hjärnan får vila. ”Tystnaden” i naturen består ju egentligen av en väldig ljudkuliss och den kan vi använda för att verkligen träna mindfulness och meditera på ljud. Bara genom att blunda och fokusera på det vi hör så har vi gett kroppen fantastisk meditation.

Ibland kan vi också behöva ta på det gröna och sköna. Inte bara titta, lukta och lyssna utan faktiskt också ligga ner i gräset och ta på det. Känna hur det verkligen känns. Stryka handen över solvarm mossa eller rågen som vajar i vinden. Luta ryggen mot en trädstam och känna den skrovliga barken.

Kanske är det här det största svaret på naturens läkande kraft finns. Att vi får använda alla våra sinnen, men utan krav. Vi fyller våra grundläggande basbehov i naturen. Naturen ger och vi kan bara ta emot. Så fortsätt naturnjut hela året, under alla årstider och väderlekar, för att ladda depåerna med reservkraft och energi!

Önskar Dig en naturnjutande september!

fredag 27 augusti 2010

Love is Energy.... Pass it forward !

Tänkvärt

Med pengar kan man köpa:
ett hus - men inte ett hem
en klocka - men inte tid
en bok - men inte kunskap
läkarvård - men inte hälsa
en position - men inte respekt
blod - men inte liv
sex - men inte kärlek

måndag 23 augusti 2010

Vart är du på väg och vill du dit?


Välkommen höst! Även om det fortfarande är sommar och solen värmer skönt så har många redan startat upp sina "höstliv" med rutiner i arbete, skola eller annan sysselsättning. Därmed är det också dags att starta upp rutinerna här på bloggen igen.

Hösten är härlig på så många vis. Hösten ger också hopp om nystart och nya möjligheter. Visst är det skönt, att vi om och om igen, får möjligheten att välja nytt, göra nytt, börja om, ta nya tag, lära mer ...

Vi står inför ett nytt oskrivet kapitel i vårt liv. Hösten 2010 har vi aldrig tidigare upplevt. Så hur vill du att din höst ska se ut? Med vilka färger ska den levas, med vilka människor, vilka upplevelser ska den ge, vilka tankar, känslor och tillstånd vill du ha?

Vad passar bättre än att inför detta nya ställa sig frågorna: Vart är jag på väg? Och vill jag dit? Är jag på rätt väg och hur ska jag i så fall fortsätta den vägen för att vara där jag vill? Eller är jag på väg åt ett helt galet håll om jag kör på i samma riktning? Vill jag vara där jag kommer att vara om ett halvår om jag fortsätter på den inslagna vägen?

Ge dig själv en stund i augustisolen och ta ett litet utvecklingssamtal med dig själv nu innan hösten börjar. På så vis påverkar du mera riktningen själv istället för att bara utvärdera fram emot december - det var så här det blev.

Så, hur vill du kunna svara på frågorna i december: Vart är du på väg och vill du dit?

tisdag 3 augusti 2010

Tänkvärda fakta

Om du inte har upplevt krig, hunger eller fångenskapens ensamhet så är du lyckligare lottad än femhundra miljoner människor här på jorden.

Om det finns mat i ditt kylskåp, om du har ett jobb, om du har tak över huvudet och en säng att sova i, då är du rikare än sjuttiofem procent av invånarna på jorden.

Har du ett konto på en bank, lite pengar i börsen och småslantar i en ask, då tillhör du de rikaste åtta procenten av jordens invånare.

Om du dessutom har förmånen att få vara frisk - visst har du det bra?

måndag 26 juli 2010

Beundransvärd kraft

Ibland så hejdar livet sig ett slag och tar en helt annan riktning. På en sekund kan livet delas in i före och efter. Plötsligt har ödet tagit över och det liv vi känner och planerar för är sig inte längre likt. Det kan inte värderas i bättre eller sämre, men definitivt annorlunda. Nya vägar, nya utmaningar. Att lära sig leva på nytt i det nya livet skulle kunna vara övermäktigt för vem som helst.

Men vissa människor har en sådan enorm inneboende kraft och positivism som gör att även mycket svåra livshändelser klaras ut och hanteras med ett accepterande, nyfiket och utmanande förhållningssätt. En enorm styrka som gör det möjligt att se det som nu är istället och vad det kan innebära för nya upplevelser. Otroligt beundransvärt!

Tänk vad vi har att lära av dem! Tänk vad vi har att vara tacksamma över! Tänk vad värdefullt livet är, oavsett form! Tänk på att ta vara på just ditt liv, varje dag, så som det ser ut, just idag. Imorgon kanske det ser helt annorlunda ut.

söndag 18 juli 2010

Sommarminnen
























Sommaren visar sig från sin bästa sida. Soliga härliga dagar, varma sköna kvällar och ljumma nätter. Precis som smultron trädda på grässtrån kan vi lagra dessa härliga minnen och trä dem på ett mentalt strå och lägga dem på vårt minnesfilters pluskonto. Där finns de sedan att plocka fram och njuta av, ett efter ett, under kallare och mörkare dagar som kommer.


Varje dag ger en ny möjlighet. Nya intryck, känslor, dofter, minnesbilder och episoder. Guldkorn som glittrar förbi och som ges till oss alldeles gratis. Kanske ser vi dem inte heller alltid för att vi ibland tar dem för självklara. Men om vi öppnar ögonen lite extra och vidgar perspektivet och samtidigt kombinerar det med en dos tacksamhet över allt vi ges och allt som vi redan har i våra liv, så finns där säkerligen otaliga guldkorn att stoppa in i minnesbanken varje dag.

fredag 9 juli 2010

Bara vara


Så mycket tid det finns i tiden när tiden stannar. Så mycket det får plats. Tankar får utrymme, känslor förnimms, kroppen berättar. Och sedan tystnad. Ett stilla bara vara. Det stillnar och tystnar inombords. Allt faller på plats. Ren närvaro.

Det är då vi mår som bäst och det är då det egentligen händer som mest när vi gör som minst. Kreativiteten får näring i stillheten, till och med i tråkigheten. Vilan och återhämtningen ger full kraft och energi på alla plan. Både i kropp och sinne. Handlingsförmågan ökar och meningsfullheten blir tydlig.

Genom varandet kommer en känsla av att finnas till på djupet. I bara varat blir livet riktigt levande.

söndag 27 juni 2010

Gone Fishing!


Under sommarmånaderna blir det mer eller mindre bloggpaus. Bara lite sporadiska inlägg. Hoppas du är med igen då vi kör igång som vanligt igen i slutet på augusti.
Önskar Dig en riktigt härlig sommar!
Lev, njut och upplev!

torsdag 24 juni 2010

Midsommar!


Önskar Dig en riktigt fin midsommar- helg!



onsdag 23 juni 2010

Livskraftnytt juli-augusti 2010

Sommar och semestertider. Vi längtar och väntar under den kalla och mörka årstiden och nu är den äntligen här. Men frågan är; är det just för att sommaren bara vara ett par månader om året som vi lyckas uppskatta den så mycket? Om det var sommar året om, skulle det vara bättre då? Kanske skulle vi sluta uppskatta sommaren lika mycket om det var vår enda årstid. Är det just för den kalla vinterns skull som vi svenskar njuter som aldrig förr, lever upp och hyllar soliga sommardagar?

Det här kan vi applicera på flera områden i vårt liv. Vad har du slutat uppskatta för att det händer ”för” ofta? Vad är du så van vid så att du inte längre ser det eller är tacksam över det? Är det så att vi människor är bortskämda av livets goda och tar det vi har för givet eller är det en sund kraft som alltid driver oss till att sträva, skapa mer, större och bättre? Är utmaningen att skapa så storslaget som möjligt eller är bragden istället att glädjas, nöja sig, njuta och uppskatta det lilla?

Det som väcker våra sinnen till liv är kontraster. Skillnaderna gör att vi reagerar och registrerar. Det gör hjärnan observant och på sin vakt. Vilka av dina vardagliga kontraster hjälper dig att uppskatta? Hur stora skillnader behöver du för att väckas upp ur din vardagslunk? Kanske kan du lägga dig till med en regelbunden mönsterbrytare som får tiden att stanna upp, dagarna att skilja sig från varandra och dig att uppskatta vad du har, hade eller vad du får.

Hur kan man då bli en skickligare ”uppskattare”? Här nedan kommer några sätt:

* Avsätt tid. En förutsättning för att uppskatta är att stanna upp och reflektera regelbundet. Avsätt en tidsrutin för att regelbundet uppskatta vardagen. Exempelvis när du vaknar eller lägger dig, när du borstar tänderna eller när du åker till jobbet.

* Kontraster. Våra upplevelser skapas genom kontraster. Genom att regelbundet utsätta sig för kontraster till vardagen underlättar vi möjligheten att urskilja vardagens innehåll och uppskatta det.

* Tacksamhet. Vad tar du förgivet? Som du bara förutsätter ska finnas, vara och förbli. Träna dig att vara tacksam som ett sätt att visa dig, livet eller din omvärld uppskattning.

När vi blir aktivare uppskattare blir vi också aktivare upplevare. Det skapar mer närvaro, vilket hjälper oss att fylla på vår energi - fysiskt, mentalt, emotionellt och andligt. Med alla våra sinnen närvarande ser, hör och känner vi sommaren fullt ut. Så ut och njut! Lev och upplev – och uppskatta just denna unika sommar.

måndag 21 juni 2010

Sommar-njut!


Idag inträder sommarsolståndet. Årets längsta och ljusaste dag. Sommarens egentliga mittpunkt och ändå känns det nästan som att sommaren knappast har börjat. Vi väntar och längtar efter sol och värme under den kalla årstiden och nu äntligen är vi här. Men så går veckorna snart och det är lätt att vi sedan står där och undrar vart denna sommar tog vägen.

Vad är det egentligen som gör att vi mår så bra under sommaren och vad är det som gör att vi ändå inte alltid känner att vi upplever den?

En bidragande orsak kan vara att den varma årsiden gör att vi vistas mycket mer utomhus och i naturen. Genom att vara i naturen mår vi bra. Forskning visar att vi återhämtar oss snabbare, läker snabbare och stressar ner snabbare i naturen. Tyvärr så visar forskningen också att det är allt färre familjer som tar ut sina barn i naturen. Det är så mycket som ska hinnas med i vardagen, att naturens skådespel ibland får fortgå bäst det vill, utan publik.

Men det är när vi tappar närvaron som vi också missa upplevelsen och känslan. När vi blir aktivare upplevare och medskapar tar vi också in och hinner medvetet vara närvarande i sommaren. Vi hinner njuta och får uppleva sommarkänslan. Det hjälper oss att fylla på vår energi - fysiskt, mentalt, emotionellt och andligt.

Vi behöver ut i naturen och aktivera våra sinnen. Hur mycket kan vi egentligen höra fågelkvittret? Hur starkt går det att känna de första ljumma vindarna? Och hur fascinerande kan det vara att så ett frö och se det växa? Med våra sinnen närvarande ser, hör och känner vi sommaren fullt ut. Så ut och njut! Lev och upplev - just denna unika sommar.

Tänkvärt


"Att vara en smula barn - det är att vara verkligt vuxen."
J. Jevtushenko

måndag 14 juni 2010

Boktips


Här kommer ytterligare ett boktips på en nyutkommen fantastisk bok att njuta av på flera sätt.

Sannas smoothies - för den självläkande människan
Efter en rad mycket framgångsrika böcker om självläkning, hälsa och välmående är nu hälsogurun Sanna Ehdin tillbaka med en bok om den andra generationens smoothies och juicer. Här tar hon smoothies och juicer till nya höjder. Genom att tillsätta antioxidanter, kryddor och stärkande örter förhöjer hon både effekten och smaken av drinkarna. Det handlar inte längre bara om något läskande med fruktig smak, utan det är koncentrerad näring i dryckesform.
Med hjälp av hennes veckoprogram kommer du redan efter en vecka att uppleva de positiva hälsoeffekterna. Du kan även läsa om olika ingrediensers nyttiga effekt på kroppen. Dessa recept bidrar till att höja din energinivå, rena kroppen och stärka ditt immunförsvar. Det gör det enkelt att må bra och Sanna visar dig vägen.

fredag 11 juni 2010

Fokus




Det vi fokuserar på växer. Så vad vill du fokusera på idag så att det lyfts fram och utvecklas i ditt liv? Det du vill ha mer av kommer att förändras i takt med att du gör klart för dig vad i tillvaron som ger dig glädje, mening och tillfresställelse.

onsdag 9 juni 2010

Bidra till utbildning

I Kenya stanna många flickor hemma hela veckor när de har mens eftersom de saknar bindor. De kommer efter i skolarbetet och hoppar av skolan i förtid.
Att köpa bindor är dyrt och dessutom svårt att få tag på. I Kenyas landsbygdsskolor är det här ett stort problem. Varje flicka som hoppar av skolan är en katastrof. Skolan är nyckeln till fattigdomsbekämpningen. Flickor som får utbildning gifter sig senare och föder färre barn. Utbildning är ett av de bästa verktygen i kampen mot hiv/aids. Det ökar också möjligheten att få jobb som i sin tur ökar flickan och kvinnans ekonomiska och politiska inflytande.
Vill du vara med och bidra till global jämställdhet genom att förse dessa flickor med återanvändningsbindor gå in på http://www.actionaid.se/ och ge ditt bidrag.

tisdag 8 juni 2010

Boktips

En härlig nyutkommen bok som inspiration för hälsa och välbefinnande. Ett utmärkt exempel på hur fantastiskt god mat kombineras med värnandet både om vår egen hälsa och miljön.

Salig Blandning av Renée Voltaire
- Den här boken är verkligen min alldeles egna kokbok. En salig blandning av maträtter som jag lagar varje dag och inte kan leva utan. Härlig mat som är både lätt, rolig och vacker och lagad med de bästa råvarorna, säger författaren och matinspiratören Renée Voltaire, känd från TV och för sina många kokböcker.

Det mesta i boken är vegetariskt men med inslag av kött- och fiskrätter. Här finns recept för vardag och fest; supersmoothies, sköna frukosttips och drömlika desserter. Ett kapitel är tillägnat barnfamiljen, ett annat handlar om raw food och vi får också lära oss använda nya tekniker och råvaror i köket. Dessutom ger Renée sina bästa tips om hur man gör för att bryta dåliga vanor.

För Renée är mat något mer än det man stoppar i munnen, det är en livsstil.
- Jag vet hur mycket maten påverkar min kropp, energi och livsglädje. När jag äter maten i den här boken mår jag som allra bäst, säger Renée.

onsdag 2 juni 2010

Tänkvärt

"Att ligga på rygg i gräset under ett träd och titta upp i himlen genom lövverket och räkna till trehundra. Det är långt bättre än all världens terapisoffor och jacuzzibadkar."
Ernst Kirchsteiger

tisdag 1 juni 2010

Alle man på däck

Här är lite frågor som kan vara till hjälp för att få syn på föreställningar och valda sanningar vi har om oss själva och som kan hindra oss på olika plan. Kan användas antingen som en lättsam övning för att det är kul att se lite mönster eller som lite mer djuplodande för att få nya insikter kring våra egna och andras värderingar och föreställningar om oss.

Fortsätt att fylla på meningarna:
* Alla människor brukar kritisera mig för att...
* Alla människor brukar gilla när jag...
* Det finns ingen som låter mig...
* Alla människor brukar säga åt mig att...
* Ingen bryr sig när jag...
* Samhällsnormen insisterar på att jag...
* Alla väntar sig att jag...

måndag 31 maj 2010

Livskraftnytt juni 2010

När vi sätter ett litet oansenligt frö i jorden så är det ibland svårt att förstå att det kan utvecklas till en praktfull blomma eller en livgivande och näringsrik grönsak eller gröda. Precis så kan det vara med oss människor också. Att ibland så kan det vara svårt att se både sin egen och andras potential. Men tänk vad spännande det kan bli om vi kan applicera en sådan tanke både på oss själva och på andra människor som vi möter. Att använda ett bifokalt seende kan stärka både oss själva som individer och våra relationer till andra människor.

Ofta är det lätt att fokusera på det vi inte är, kan eller uppnår. Vår bristande förmåga, våra problem, motgångar och tillkortakommande. Det är lätt att fastna i det som syns på ytan av oss och det som är i stunden. Att identifiera hela personen med endast en del av dess identitet. Det kan vara vår arbetslöshet, dåliga ekonomi, volangerna på magen, sjukdom, trista jobb eller dåliga relationer bland mycket annat.

Det här tar vi också ofta med oss i vårt seende på andra. Det kan vara lätt att reta sig på en kollegas brister, uppröras av diskussioner om olika åsikter med vänner eller familjemedlemmar, hänga upp sig på en formulering eller andras avvikande beteenden. Men vi är alla så mycket mer än det som är i nuet. Vidgar vi seendet så får vi ett helhetsperspektiv där vi kan se både oss själva och andra ur hela vår personlighets dimension.

Kan vi i detta då ta med oss tillväxt-tanken och se oss som frö som gror och har en potential att utvecklas till något alldeles fantastiskt så kan vi också möta det som är just nu på ett annat sätt. Jag kan se både mig själv och andra som de vi är nu, men även lyfta blicken bortom nuet och se potential och utvecklingsmöjligheter. Vi har alla förmågor, kvaliteter och personliga egenskaper som vi kan utveckla och optimera. Vi har alla en större potential som ligger där och gror och väntar på att få blomma ut.

Ibland kan det vara lite ovant att ta in vad vi faktiskt kan bli, uppnå och uträtta om vi utvecklar mer av vår potential. Men precis som med växterna behöver vi inte gro och blomma över en natt. Utan vi kan först få bli ett litet skott och ta ett litet steg i taget. Sakta men säkert tillföra vatten och näring för att kunna växa oss starka och sedan sträcka oss mot solljuset i vår fulla prakt. Tänk vilken vacker sommaräng världen blir när vi alla blommar som de blommor vi är ämnade att vara.
Önskar Dig en bifokal juni!

fredag 28 maj 2010

Säg JA!


Ofta har de flesta av oss svårigheter att säga NEJ och att sätta gränser. Och många vill och behöver bli bättre på det för att få bättre livsbalans. Men hur ofta reflekterar vi över hur och när vi säger JA?

Många gånger får kanske ett slentrianmässigt nejsägande ta plats i vardagen utan att vi reflekterar nämnvärt över varför vi säger nej. Oftast blir de flesta nejen tyvärr också till våra närmaste. "Nej, inte just nu... "Nej, jag kan inte, sen kanske... "Nej, du får vänta...

Vi kan öva oss på att ge varje fråga lite tid och känna efter vilket svaret är. Ta något djupt andetag innan vi svarar så vinner vi lite tid att känna efter på riktigt. Om det är ett NEJ eller JA vi vill säga.

Tänk vad spännande det kan bli om vi säger JA lite oftare. Vågar ta tillfällena när de ges, prova och köra på. Öppna upp för att varje dag ge det oväntade en chans. Prova att säga JA lite oftare och se vilka upplevelser det ger. Säg JA till LIVET!

onsdag 26 maj 2010

Var här



















Stanna i varandet,
våga vara kvar i
när-heten,
bara busigt bada
i härochnu-et.
Luta dig tillbaka
i närvarons fåtölj
ännu en kort sekund.
Öppen för allt
som vill tala till dig,
lev livet levande.

Carolina Gårdheim
www.kreativinsikt.se