torsdag 9 december 2010

Måste? Borde? Vill?

Vad måste du verkligen göra? Och vad tycker du att du egentligen borde göra? Vad vill du göra?
Det är viss definitionsskillnad på dessa tre - måste, borde, vill. Även om vi lätt klumpar ihop dem till en röra som alla tre blir punkter på vår att-göra-lista.

Egentligen så måste vi ingenting. Inte ett endast dugg. Vi måste inte äta, vi måste inte sova och vi måste inte gå till jobbet. Men vi vissa saker väljer vi ändå att göra för att vi inte vill ta konsekvenserna av den uteblivna handlingen. Observera att då har vi gjort ett aktivt val. Vi väljer att äta för att må bra, vi väljer att sova för att få kraft och energi och vi väljer att gå till jobbet av massor olika skäl. Vi gör ett val. Ibland väljer vi mellan pest och kolera, men vi gör ändå ett val. Vi accepterar att det är så det ser ut och väljer utifrån det. Vi har ändå självmakt i att vi accepterar och väljer, och aktivt agerar utifrån det.

Sedan har vi dessa borden som ofta lever inom oss som egna ställda krav. Saker som vi av olika anledningar tycker att vi ska göra. Det kan vara inlärt beteende, gamla värderingar eller normer som vi har med oss på olika plan. Jämförelser med andra eller dålig insikt om vad som är vi och vad som är viktigt i vårt liv. Bordena kan vi kasta över bord direkt, för det finns inget vi borde göra. Antingen går de in på ovanstående kategori där vi väljer att göra det eller så går de in under nedanstående vill.

"Villet" är ren lust och glädje. Det ger kraft och energi. Ett äkta vill kommer från djupet av vårt inre. Vi vet när det är rätt. Det är fritt från dolda agendor eller underliggande behov som projiceras på andra. Vill är gott för dig och gott för mig. Vi vet när villet är rätt och vi är på rätt väg, även när vi stöter på hinder. Även när vi går mot strömmen, men med våra värderingar och det som är viktigt för oss. Vill finns i vårt sann jag. Ibland behöver vi leta lite efter det, men vi vet när vi har funnit det. Det känns, så hela du vet!

Så hur behöver du sortera bland dina måsten, borden och vill?
Vad väljer du och vad vill du?!

Inga kommentarer: