onsdag 26 januari 2011

Mindfulness

Några veckors mindfulnessträning förändrar hjärnan. Det påvisas nu i en studie som publiceras den 30.1 i tidskriften Psychiatric Research:neuroimaging jämfördes hjärnorna hos en grupp nybörjare före och efter dessa gått igenom ett åtta veckors träningsprogram i mindfulness med en kontrollgrupp som inte fick någon träning.

Bland annat sågs i mindfulnessgruppen en ökad täthet av grå celler i hippocampus som är en struktur i hjärnan som är känd för att vara viktig för inlärning och minne. Ökad täthet sågs också i konstruktioner som är viktiga för självkänsla, medkänsla och introspektion.
En minskad täthet av grå celler sågs i amygdala - ett område i hjärnan som är känt för att spela en viktig roll vid ångest och stress.

Det här är den första studien i världen som visar att förändringar i hjärnans struktur kan ligga bakom de upplevda förändringar som deltagare i mindfulnessträning oftast rapporterar: förbättrad inlärning och minne, minskad stress och oro, ökat lugn, bättre självkännedom och ökad medkänsla med sig själv och andra.

Hur vi mår, om vi är oroliga eller lugna, kan korreleras till strukturella förändringar i hjärnan. Hjärnan är mycket mer plastisk(formbar) än vad forskarna trodde för bara ett decennium sedan. Och din som min hjärna påverkas hela tiden av det vi liv vi lever och de erfarenheter vi har!

Den här studien öppnar också upp dörrar för fortsatt forskning i arbetet att förebygga och förhindra stressrelaterade sjukdomar som till exempel post traumatiskt stress syndrom. Och inte minst visar studien att relativt kortvarig träning, här på cirka 25 minuter om dagen i 8 veckor, har påtagliga effekter enligt ovan. Den genomsnittliga träningseffekten låg i studien på drygt 20 timmar.

Inga kommentarer: