fredag 18 februari 2011

Livskraftnytt januari - februari 2011

Nu har vi kommit en bit in på det nya året. Helgerna är över och vardagen har tagit vid. Vi är inne i ”Oxveckorna” som någon benämnt de här veckorna som kan upplevas som transportsträcka mot ljusare tider.

Vi behöver helger, ledighet och festligheter som bryter av. Men det är också viktigt att komma ihåg att det är i vardagen livet levs. Det är i vardagen som vårt liv blir till. Det är i vardagen det stora sker. Det är där alla varaktiga förändringar tar sin början. Det är vardagen som är vårt liv, i stor som smått. Det är det som sker dag efter dag som bildar vårt liv.

När oönskade stora livsförändringar och händelser inträffar är det oftast det vardagliga som vi önskar tillbaka mest. Att livet ska få gå sin gilla gång. Bara vara i det som är det vanliga och välkända. Allt som rymmer det vardagliga livet, och som vi ibland när vi har det, kan tas för givet och ses som enahanda.

Men det är också i vardagen som storheten finns. I vardagen finns närheten och gemenskapen. Att få leva och dela ett liv med några. Få följa varandra både genom glädje och svårigheter, se varandra växa och utvecklas som familjemedlemmar, vänner eller arbetskamrater. Det är det vi i vardagen är och gör som definierar oss som människor. Vanor och ovanor vi har, handlingar och beteendemönster, val vi gör. Hur vi som människor bemöter både oss själva och andra. Hur vi förhåller oss till det som finns i vårt liv.

Det är också när vardagen är balanserad och förutsägbar som vi har en tillräckligt trygg plattform att stå på för att kunna ta nya språng mot utveckling och förändring. Det är i det lilla alla stora förändringar börjar. Varje dag ger möjlighet till förnyelse och förändring om vi vill det.
Så hur kan du se till att vardagarna blir till glittrande pärlor som träs upp på livets tråd? Hur vill du leva din vardag? Hur vill du att alla vardagliga dagar ska se ut? Vad är viktigt att få göra, känna, uppleva och tänka alla dessa helt vanliga dagar? Vilka rutiner och hållpunkter bär dina dagar? Vilka människor vill du möta varje dag? Vilka guldkorn kan du lyfta fram? Hur vill du fylla dina dagar med liv?

Lev din vardag omsorgsfullt. Det är vardagen som är ditt liv. Lev var dag och se till att vardagarna blir dagarna du minns…:)

Önskar Dig en härligt vardaglig februari!

Inga kommentarer: