måndag 6 februari 2012

Livskraftnytt februari 2012

Ska bara göra det... Senare... Varför gjorde... Om inte det hade hänt... Du kunde väl ha... Hinner inte nu... Tänk om jag inte... Hur blir det nu då...

Grubblar du över ditt förflutna? Eller oroar dig för framtiden? Då är det svårt att leva i och njuta av livet i nuet. Här är några faktorer som ger oss bättre förutsättningar att må bra i och bli mer närvarande i vårt här och nu.

Börja med framtiden. Du behöver tänka igenom hur du vill ha ditt liv och skaffa dig en föreställning om hur du vill forma din framtid. Tänk efter vad som är ett meningsfullt liv för dig och planera ditt liv efter det. Först då är det möjligt att leva skönt i nuet.

Var ärlig mot dig själv. Gör en plus- och minuslista på olika områden i livet som du tycker är viktiga. T ex hälsan, jobbet, familjen, ekonomin, vänner - det som fungerar bra sätter du på plussidan och det som kan bli bättre hamnar på minussidan. Gör en handlingsplan på det du vill förbättra, skriv ner hur ska du gå tillväga, när ska det ske och hur kommer du att märka att något positivt hänt.

Putsa på självbilden. Om självkänslan och självförtroendet är svagt är det lätt att låta sig styras av andra istället för att lita till sin egen kraft och styrka. När du tar tag i arbetet med din självbild så har du också börjat arbeta för ett gott liv.

Ta ratten. Det är som chaufför på livets väg du kan göra de förändringar du vill i ditt liv. Då har du makt och kontroll, tar ansvar och ser möjligheter. Sitter du bredvid som passagerare är det lätt att skylla det som inte fungerar så bra på andra. Och du blir ett lätt offer för omständigheterna. En bra livschaufför tar medvetet ansvar för sitt eget liv, sina tankar och reaktioner, sin hälsa och relationer och försöker förstå hur allt detta tillsammans påverkar både nutid och framtid.

Önskar Dig en närvarande och härvarande februari!

Inga kommentarer: