måndag 16 juli 2012

Livskraftnytt juni 2012


Naturen sprudlar av liv och det är högtidernas tid. Festligheter, avslutningar och högtidsdagar brukar avlösa varandra den här tiden på året. Kanske är det ingen slump att vi firar livet som mest när naturen bjuder på en enda stor hyllning till sig själv och visar sig från sin bästa sida under den här årstiden.
Hur skulle det vara om vi passade på att fira och hylla oss själva lite också? Hur ofta gör vi det egentligen? Verkligen stannar upp och hedrar oss själva och allt som vi har uppnått och uträttat, allt vi tagit oss igenom och åstadkommit. 

Ofta rusar vi bara framåt mot nya mål, även när vi genomfört riktigt stora saker som vi innan kanske såg som något stort och svårgenomfört. Men när vi sedan gjort det och är på andra sidan är det lätt att negligera det och köra vidare. Hur skulle det vara om vi istället verkligen stannade upp efter att vi nått våra mål, genomfört saker eller hittat en ny plattform inom oss själv? Att landa i allt det som vi har och är i just nu. Fira att vi tagit oss hit, på vår individuella resa. 

Visst kan det kännas ovant och kanske fånigt att fira och hedra sig själv. Men om vi låter oss reflektera kring det en stund, hur ofta bjuder vi oss själva på bekräftelse och omsorg? Hur ofta tackar vi oss själva för ett gott arbete, ett modigt kämpande, ett väl genomfört projekt eller utvecklingssteg vi tagit?

Självklart är det alltid välkommet med andras bekräftelser och uppmuntran. Men grunden till balanserad självkänsla och självempati finns i att ge det till oss själva. Se våra kvaliteter och egenskaper. Dem vi är bortom görande, prestation och resultat. Tillgodose våra behov, sätta våra gränser och reflektera över vårt agerande. Ge oss själva förutsättningar och lotsa oss omsorgsfullt genom livet. Precis så som vi skulle supportat någon annans livsresa.

När vi kan se och tillvarata våra egna individuella inneboende möjligheter och förmågor, då kan vi också ta steg mot utveckling och förändring och i förlängningen uppleva helhet, mening och sammanhang. 

Önskar dig en juni med härligt firande av dig själv!

Inga kommentarer: