fredag 16 september 2011

Kroppens kunskap

Om vi står inför ett problem, eller har frågor vi behöver få svar på så stöter vi och blöter det oftast intellektuellt. Eller om vi står inför olika vägval eller inte vet hur vi ska få saker gjorda så försöker vi tänka ut bra strategier och väga alternativ mot varandra.

Självklart är det viktigt att använda den delen av oss. Men hur skulle det vara om vi också tog kroppen till hjälp i de här situationerna? Kroppen sitter på massor med information som är lagrad i vårt undermedvetna och genom att konsultera den kan vi få tillgång till den här kunskapen och på så vis få med fler dimensioner i våra val, beslut och agerande. Vi får med en allaomfattande kompetens.

Hur kan vi då ta kroppen till hjälp? Det finns hur många sätt som helst, men några kan vara;
- Bara lyssna var i kroppen "problemet" sitter. Lägg en hand där och utforska känslan kring det. Gå sedan in i den känslan och låt den berätta svaret.
- Man kan gestalta med kroppen hur problemet/situationen känns. Dvs. rör kroppen eller ställ dig i en position som blir symbolisk för situationen. Håll kvar den positionen en stund och utforska vad som berättas där. Gå sedan in i en position som symboliserar hur du vill känna dig när problemet/situationen har hittat sin bästa lösning. Håll kvar där och utforska även där hur det känns och vad som berättas där.
- Känn efter i kroppen var det känns lite extra just nu. Lägg handen där och fråga om svar.
- Rör på kroppen. Dansa till musik, vandra runt i rummet. Gå ut och gå eller spring. Paddla, åk skidor eller vad som känns bra. I rörelsen och det meditativa tillstånd som ofta då uppkommer finns svar och information.

Inga kommentarer: