måndag 5 september 2011

Livskraftnytt september 2011

Var tillbringar du större delen av ditt liv, i den Röda zonen eller den Gröna zonen? Kanske tänker du att du tillbringar mest tid på jobbet, i skolan eller hemma. Men oavsett var vi vistas fysiskt så befinner vi oss samtidigt i olika mentala zoner. Överallt där vi samverkar med andra människor så gör vi alltid i varje möte ett val mellan två grundläggande förhållningssätt. Den gröna eller röda zonen.

Begreppen Röd zon och Grön zon representerar två motsatta uppsättningar av attityder och avsikter. Individer som väljer den gröna zonen uppvisar en autentisk ickeförsvarsinriktad närvaro och är mer framgångsrika i samarbetsinriktade relationer. Medan individer i den röda zonen uppvisar ett försvarsinriktat förhållningssätt och rädsla, vilket ger sämre framgång när det gäller att bygga upp och upprätthålla långsiktiga relationer.

Goda relationer och verkligt samarbete verkar inifrån och ut. Det börjar inom individen, inte inom organisationen. Det börjar med en medveten inställning och fortsätter ut i organisationen/relationen. Det val vi gör kommer att påverka allt vi gör och hur vi närmar oss andra människor och samarbetar och samverkar med andra. Vårt förhållningssätt avgör hur vi uppfattar omvärlden, huruvida vi upplever situationer som trygga eller hotfulla, och det påverkar hur vi reagerar i olika situationer och vilken zon vi går in i.

Självklart väljer ingen medvetet ett försvarsinriktat förhållningssätt styrt utifrån rädsla. Men undermedvetet är vi påverkade av biologiska och kulturella faktorer. Vi kan reagera på situationer eller omedvetet handla utifrån omedvetna biologiska överlevnadsimpulser. Eller genom känslomässiga minnesprocesser associera den aktuella situationen till tidigare minnen eller erfarenheter. Detta är särskilt vanligt under stress, konflikter och pressade situationer. Vi kan också vara kulturellt programmerade att inta en kritisk och fientlig granskning av oss själva eller andra. Att vi omedvetet väljer argumenterande, attackerande och försvarande vinna- eller förloraattityder.

För att så mycket som möjligt befinna oss i den gröna zonen behöver vi känna till och förstå hur vårt förhållningssätt ser ut, och om det behövs, ändra på det. Medvetandegöra våra egna värderingar, beteendemönster och attityder. Se över våra försvarsreaktioner, när och hur de går igång och göra medvetna val för hur vi vill förhålla oss istället. Det ger oss möjlighet att fokusera vår energi och kreativitet och skapa långsiktigt hållbara relationer och goda miljöer att vistas i. Miljöer som präglas av hög tillit, engagemang, stöd, samarbete och motivation. En framgångsfaktor både för oss själva och de organisationer vi verkar i!

Önskar dig en september i Gröna zonen!


Inga kommentarer: