torsdag 8 december 2011

Julstress?

Bara tanken på julen och allt vad den för med sig får pulsen att stiga på många. Positivt eller negativt. Ändå är stress det vi minst av allt vill ha, varken till jul eller annars. Tvärtom, lugn och ro, att få må bra och att känna samhörighet står överst på många önskelistor.

Några orsaker till stress är tre upplevda bristtillstånd: brist på egenkontroll, brist på stöd från omgivningen och brist på mening med det vi gör. Så länge man har kontroll över sin situation, och känner att man kan ändra på den om man vill, är det okej. Då är stressen inte skadlig utan kan rent av vara stimulerande. Men när ”måstena” tar överhanden är vi i farozonen och då börjar kroppen ge signaler om att något är fel. Vanliga stressymtom drabbar fler och fler, men de drabbade vet inte riktigt hur de ska ta tag i sin situation. Att sätta gränser och att säga nej är lättare i teorin än i praktiken. I slutänden handlar det ofta om vilken självkänsla man har - duger jag som jag är eller måste jag ständigt visa i handling att jag är bra?

Tänk om vi hade en på- och avknapp som vi kunde använda vid behov, då vore livet enklare. Eller ett piller som gör oss bra över natten. Så lätt är det inte. Ska vi ändra på situationen behöver vi lära oss lyssna på våra kroppar. Att bli medveten om sig själv och hur man mår är ett första steg mot att må bättre. Sedan hjälper den insikten till, att den enda som kan hantera och ändra vår stress, är vi själva – och då krävs handling av något slag.

Inga kommentarer: