måndag 2 januari 2012

Nöjd

Nytt år och nya möjligheter! Härligt, ett oskrivet blad som ligger framför oss. Nya mål som kan förverkligas, upplevelser och förhoppningsvis utveckling framåt.

Men ibland kan utvecklingsarbete tangera en känsla att aldrig bli nöjd. Risken är att vi ständigt är på väg, framåt, mot nya mål med missnöjet som drivkraft. Men att stanna upp, se och uppskatta det goda vi redan har i livet är kanske det viktigaste vi kan göra i ett utvecklingsarbete. Att vara nöjd ger en rikedom bortom jämförelser och avundssjuka. Att vara nöjd ger tacksamhet och balans. Att vara i det vi har och fördjupa där ger sann utveckling.

Men i nöjdheten kan också finnas en falsk trygghet där vi kan stanna kvar i det vi har utan att behöva ta steget utanför vår trygghetszon. Där kan vi slippa utmana våra rädslor och oss själva.

Kanske är den svåraste balansgången att hitta punkten där vi tacksamt kan förvalta det vi har och samtidigt hitta vilja och drivkraft framåt. Kanske är det viktigt att inse att balans inte är en stillastående punkt i nuet, utan en böljande rörelse mellan då, nu och framtid.

Inga kommentarer: