måndag 2 april 2012

Livskraftnytt april 2012

Våren är här! Kanske får vi lust att städa ut lite gammalt och göra plats för lite nytt inom oss. Att sätta igång fläkten och låta förändringens vindar blåsa. Att göra oss beredda att ta emot mer av det vi vill ha i livet.

Ofta vill någon del inom oss förändring och en annan del bromsar oss. Visst verkar det motsägelsefullt, men det är inte så konstigt. När stoppklossdelen inom oss leder eller vinner så beror det på att vinsten vi har/får genom att vara kvar i samma situation är större än den omedelbara vinsten vi kan se av förändring. Så om vi inte förlorar eller vinner något stort på kort sikt att förändra någon vana så är det "enklast" att ha den kvar. Även om den inte är så himla kul.

Många blir mer motiverade att göra något åt sin situation när de upplever vägs ände. När de klart och tydligt kan se vad det är de vill ifrån, vad de tröttnat på eller inte står ut med längre. För andra räcker det med att göra riktigt klart för sig vad det är de vill uppleva, känna och ha det för att få igång motivationen att förändras.

Många gånger kanske vi tror att förändring är att gå från en ytterlighet till en annan. Allt eller inget, svart eller vitt, av eller på, tanke eller känsla, förtvina eller förnya. Vi kanske glömmer att vi behöver skapa en helhet och en syntes för att förändringar ska bli fungerande och framgångsrika.

Vi behöver integrera nuet med framtiden, ta med både tanke och känsla, både drivkraft och återhämtning. Men framför allt se över hur vi kan ta fram det bästa ur de erfarenheter och den situation vi befinner oss i just nu och samtidigt se realistiskt men också kvalitativt på de förändringar vi önskar.

Där någonstans kan vi hitta en syntes där ett plus ett blir tre. Där vi kan landa i en väl fungerande helhet, en förhöjning av de goda kvaliteterna utan att förkasta det ena eller andra. Istället för att göra allt eller inget, eller kompromissa på halva vägen, kan vi lyfta blicken som mot toppen av en triangel och se en alldeles ny möjlighet som innehåller en balanserad förhöjning av både nuet och framtiden. Både det vi är i och dit vi vill.

När vigör klart för oss vad som är betydelsefullt för oss så kan vi ändra det vi vill ändra och ta med oss vinsterna vi redan har till en bättre framtid. Om vi tillitsfullt öppnar fönstret mot förändring, kan vi få möjlighet att ta del av nya oanade höjder!

Önskar Dig en höjdarapril!

Inga kommentarer: