onsdag 7 april 2010

Gör en skalman!


Vill du bli stark, frisk och energifylld? Gör som skalman - följ din biologiska sovklocka!
Sömnen är livsviktigt för oss både mentalt och fysiskt. För att må som bäst behöver vi omkring sju, helst åtta, timmars sömn varje natt.
Sömnen gör att ditt immunförsvar aktiveras och blir motståndskraftigt. När vi sover återställs också energiförrådet i hjärnan, det som vi lärt oss under dagen lagras in och onödiga intryck rensas bort. Under sömnen så transporteras också stresshormonet kortisol bort ur kroppen vilket är bra för både hjärta och kärl. Dessutom kopplas vårt lugn- och rosystem in som i sin tur aktiverar våra måbra-hormoner.
Att sova lagom gör oss pigga och utvilade. På sikt minskar även risken för diabetes, depression och utbrändhet. Sömnen styr även de aptitdämpande hormonerna och vid för lite som blir vi onödigt hungriga och extra sötsugna.
Här kommer också lite sövande tips:
* Rör på dig. Regelbunden motion ger toppsömn eftersom det stärker den viktiga djupsömnen.
* Ladda rätt. Se till att få dagsljus varje dag för att reglera kroppens naturliga pigg- och trötthetscykel. Undvik också allt för sena middagar med hårdsmält och kryddstark mat samt koffeindrycker, alkohol och nikotion sent på kvällen.
* Håll rutiner. Gå till sängs och gå upp vid samma tid. Varva ner före sänggåendet med dämpad belysning och lugna aktiviteter. Håll sovrummet svalt, mörkt och tyst.
Källa: Torbjörn Åkerstedt, sömnprofessor, Karolinska Institutet, Stockholm

Inga kommentarer: