onsdag 23 juni 2010

Livskraftnytt juli-augusti 2010

Sommar och semestertider. Vi längtar och väntar under den kalla och mörka årstiden och nu är den äntligen här. Men frågan är; är det just för att sommaren bara vara ett par månader om året som vi lyckas uppskatta den så mycket? Om det var sommar året om, skulle det vara bättre då? Kanske skulle vi sluta uppskatta sommaren lika mycket om det var vår enda årstid. Är det just för den kalla vinterns skull som vi svenskar njuter som aldrig förr, lever upp och hyllar soliga sommardagar?

Det här kan vi applicera på flera områden i vårt liv. Vad har du slutat uppskatta för att det händer ”för” ofta? Vad är du så van vid så att du inte längre ser det eller är tacksam över det? Är det så att vi människor är bortskämda av livets goda och tar det vi har för givet eller är det en sund kraft som alltid driver oss till att sträva, skapa mer, större och bättre? Är utmaningen att skapa så storslaget som möjligt eller är bragden istället att glädjas, nöja sig, njuta och uppskatta det lilla?

Det som väcker våra sinnen till liv är kontraster. Skillnaderna gör att vi reagerar och registrerar. Det gör hjärnan observant och på sin vakt. Vilka av dina vardagliga kontraster hjälper dig att uppskatta? Hur stora skillnader behöver du för att väckas upp ur din vardagslunk? Kanske kan du lägga dig till med en regelbunden mönsterbrytare som får tiden att stanna upp, dagarna att skilja sig från varandra och dig att uppskatta vad du har, hade eller vad du får.

Hur kan man då bli en skickligare ”uppskattare”? Här nedan kommer några sätt:

* Avsätt tid. En förutsättning för att uppskatta är att stanna upp och reflektera regelbundet. Avsätt en tidsrutin för att regelbundet uppskatta vardagen. Exempelvis när du vaknar eller lägger dig, när du borstar tänderna eller när du åker till jobbet.

* Kontraster. Våra upplevelser skapas genom kontraster. Genom att regelbundet utsätta sig för kontraster till vardagen underlättar vi möjligheten att urskilja vardagens innehåll och uppskatta det.

* Tacksamhet. Vad tar du förgivet? Som du bara förutsätter ska finnas, vara och förbli. Träna dig att vara tacksam som ett sätt att visa dig, livet eller din omvärld uppskattning.

När vi blir aktivare uppskattare blir vi också aktivare upplevare. Det skapar mer närvaro, vilket hjälper oss att fylla på vår energi - fysiskt, mentalt, emotionellt och andligt. Med alla våra sinnen närvarande ser, hör och känner vi sommaren fullt ut. Så ut och njut! Lev och upplev – och uppskatta just denna unika sommar.

Inga kommentarer: