måndag 21 juni 2010

Sommar-njut!


Idag inträder sommarsolståndet. Årets längsta och ljusaste dag. Sommarens egentliga mittpunkt och ändå känns det nästan som att sommaren knappast har börjat. Vi väntar och längtar efter sol och värme under den kalla årstiden och nu äntligen är vi här. Men så går veckorna snart och det är lätt att vi sedan står där och undrar vart denna sommar tog vägen.

Vad är det egentligen som gör att vi mår så bra under sommaren och vad är det som gör att vi ändå inte alltid känner att vi upplever den?

En bidragande orsak kan vara att den varma årsiden gör att vi vistas mycket mer utomhus och i naturen. Genom att vara i naturen mår vi bra. Forskning visar att vi återhämtar oss snabbare, läker snabbare och stressar ner snabbare i naturen. Tyvärr så visar forskningen också att det är allt färre familjer som tar ut sina barn i naturen. Det är så mycket som ska hinnas med i vardagen, att naturens skådespel ibland får fortgå bäst det vill, utan publik.

Men det är när vi tappar närvaron som vi också missa upplevelsen och känslan. När vi blir aktivare upplevare och medskapar tar vi också in och hinner medvetet vara närvarande i sommaren. Vi hinner njuta och får uppleva sommarkänslan. Det hjälper oss att fylla på vår energi - fysiskt, mentalt, emotionellt och andligt.

Vi behöver ut i naturen och aktivera våra sinnen. Hur mycket kan vi egentligen höra fågelkvittret? Hur starkt går det att känna de första ljumma vindarna? Och hur fascinerande kan det vara att så ett frö och se det växa? Med våra sinnen närvarande ser, hör och känner vi sommaren fullt ut. Så ut och njut! Lev och upplev - just denna unika sommar.

Inga kommentarer: