onsdag 24 november 2010

Meditation och ökat välbefinnande


Meditation leder till psykiskt välmående och "cellhälsa" enligt en nyligen publicerad undersökning av en forskargrupp i Kalifornien med fjolårets nobelpristagare i medicin, Elizabeth Blackburn, i spetsen. Undersökningen (publicerad i Psychoneuroendorinology) är den första i världen i sitt slag som visar att meditation ökar försökspersonernas välbefinnande och att det i sin tur påverkar enzymet, telomeras, som bidrar till att kromosomernas och cellernas förmåga att dela sig bibehålls.

Telomerern sitter längst ut på kromosomerna och tenderar att bli kortare för varje gång en cell delar sig vilket leder till att cellen till sist inte längre kan dela sig utan dör. Enzymet telomeras skyddar kromosomen så att cellen kan delas fler gånger. Kronisk stress gör att telomerern förkortas. Meditation och välmående bidrar till att den förlängs eller bibehålls.

Andra fördelar med meditation var enligt denna studie: en ökad känsla av kontroll i livet, ökad grad av mindfulness, mindre negativa känslor och ökad känsla av att leva ett meningsfullt liv.

Tänk vad mycket vi kan påverka vårt välbefinnande själva! Värt att prova!

Inga kommentarer: