fredag 1 april 2011

Livskraftnytt april 2011


Sommartiden har nu inträtt, solen värmer gott och fåglarna kvittrar - vårkänslorna väcks. När vi hör fåglarna kvittra och känner solens strålar värma så skapas det positiva tillstånd inom oss helt automatiskt. Vi gör en positiv förankring på de här yttre attributen eftersom vi har positiva minnen av detta och vi får därmed en positiv känsla i kroppen.

När det gäller sådana tillfällen är det lätt att ankra och skapa ett gott tillstånd. Men när vi drabbas av motgångar, konflikter eller förluster av olika slag och vi som bäst behöver hitta tillbaka till positiva tillstånd för att må och agera bättre, kan det vara svårare.

Alla våra tankar, upplevelser och observationer i en situation får oss att hamna i ett visst sinnestillstånd. Beroende på vad som händer omkring oss blir vi glada, harmoniska, energifyllda eller arga, ledsna och irriterade osv. Våra tillstånd är knutna till de situationer vi befinner oss i och de förhållningssätt som vi har till dem. Därför är det viktigt lära sig vara medveten om vilka tillstånd man befinner sig i och hur dessa ändras beroende av vad som händer. Häri ligger också den stora skillnaden mellan hur olika människor hanterar svårigheter.

Ett verktyg kan vara att bli medveten om och välja förhållningssätt i en situation. Vi kan lära oss att associera och dissociera före, under och efter en händelse. Att associera innebär att vi ”kliver i” en händelse med alla våra sinnen och identifierar oss med det. Att dissociera innebär att vi ”kliver ur” händelsen och betraktar oss själva från utsidan. Observerar och iakttar sig själv från utsidan, disidentifierar. På det sättet kan vi neutralisera negativa händelser mer och förstärka de positiva händelser som vi vill fokusera på.

Om vi i det associerade tillståndet sedan också använder ankring förstärks det ännu mer. När vi ankrar kopplar vår hjärna ihop en viss situation med ett tillstånd. När vi är i det positiva tillståndet och associerar kan vi koppla ihop det med ett positivt ankare. Det kan vara en gest vi gör, en bild eller symbol, en låt, ett ord eller en fras, en händelse, en färg osv. Vad som känns bäst. När vi sedan behöver det i olika situationer kan ankaret användas för att försätta oss i det tillstånd vi önskar.

Genom att öva på detta kan vi skapa positiva tillstånd även när solen inte skiner och då vi drabbas av motgång. Om vi kan lära oss att hantera negativa händelser på ett bra sätt, kan vi också så mycket som möjligt leva våra liv i goda tillstånd.

Önskar dig en april full av härliga tillstånd!


Inga kommentarer: