onsdag 25 maj 2011

Livsstilen avgör



När det gäller vår hälsa har nyare forskning visat två saker:


1) Hur vi åldras och blir sjuka beror inte på det antal år som vi levt utan främst på hur vi har levt, det vill säga livsstilen.


2) När vi ändrar livsstil har kroppen en otrolig förmåga att läka sig själv (förutsatt att skadorna inte är alltför stora).


Det innebär att när du byter till sundare vanor får du en sundare kropp. Ett exempel är att ett halvt års måttlig och stadigt ökande motion kan motverka skadorna av trettio års åldrande!


Forskning har visat om och om igen att när man tränar så kan man leva betydligt längre. Med ökande ålder minskar muskelmassan och andelen kroppsfett ökar. Vi tror att det är naturligt att träna mindre när vi blir äldre, men i själva verket lever de som tränar högt upp i åldern längre.


Efter 40-45 års ålder så gäller styrketräning för muskelmassan är viktig för att behålla vitaliteten. För varje procent du ökar din muskelmassa kan du addera ett och ett halvt år på livslängden. Studier har visat att till och med 90-åringar får en mycket påtaglig effekt av att börja träna regelbundet och lägga om kosten! Stretching är också mycket viktigt för att främja cirkulationen i kroppen.

Inga kommentarer: