tisdag 4 oktober 2011

Livskraftnytt oktober 2011

Hur ofta besöker du ditt tysta rum? Vi omges ständigt av mer eller mindre ljud, ofta utan att vi ägnar det en tanke. Allt från kontorsapparater, fläktar, datorer, bilar, bussar, vitvaror, tv-apparater, musik, prat, ringsignaler, gräsklippare till fågelsång och vindsus. Eftersom vi inte kan blunda med öronen finns ljuden alltid där. En ljudkuliss som i värsta fall kan leda till hälsoproblem som t.ex. sömnsvårigheter, stress och ökad risk för hjärt- kärlsjukdom. Därför är det viktigt att vi försöker hitta oaser där vi kan vila och återhämta oss från den här yttre ljudkulissen. Miljöer där sinnena får stimulans av naturliga ljud som till exempel fågelsång eller vågskvalp.

Men det finns också en inre tystnad som vi behöver besöka då och då. Tillfällen då vi även pausar från vårt inre buller i form av ständigt brusande tankar, vår inre ljudkuliss. Alla har vi ett tyst rum inom oss som väntar på besök. När vi besöker det får vi en stunds semester från vardagens inriktning på att göra, och vi får istället en möjlighet att bara vara. Det ger en djup vila, men också möjlighet att skapa något nytt i vårt liv. Ibland kan det vara en utmaning att våga besöka tystnaden och umgås med sig själv. Men att öppna dörren till detta tysta inre rum innebär också att vi öppnar dörren till en ökad medvetenhet. Där får vi tillgång till vårt inre jag och det hjälper oss att lyfta potentialen både i nuet och i riktningen framåt.

Om du är nyfiken på att oftare besöka ditt tysta rum kan du prova följande:
· Observera ljudkulissen i din omvärld och vad som skapar ljud i din vardag. Prova sedan att välja bort några av ljudkällorna och se hur det känns.
· Våga känna på tystnad och ensamhet regelbundet genom att hitta små stunder av egen tid.
· Hitta de tysta oaser som finns i din närmiljö. T.ex. naturen, kyrkorum.
· Skapa ostördhet i vardagen. Stäng av mobilen, ha tyst e-postsignal, låt bli att svara i telefonen vid måltider eller andra stunder på dygnet, ta en tv-fri kväll m.m.
· Prova tysta miljöer under lite längre tid. Tex. meditation, tyst retreat, vandringar eller någon annan mer eller mindre tyst aktivitet.

Önskar dig ett härligt oktoberbesök i ditt tysta rum!

Inga kommentarer: