torsdag 11 oktober 2012

Observera mera


Vad behöver du idag förhålla dig ovärderande och icke-tolkande till?

Allt vi upplever, ser, hör eller gör värderar vi och tolkar utifrån vårt alldeles eget filter. Ett minnesfilter som har skapats inom oss ända sedan vi föddes. Detta filter är hjälpande på många sätt eftersom där finns erfarenheter och beteende som är funktionella för oss i olika sammanhang. Men ibland är detta filter också väldigt stjälpande. Eftersom där också finns livsregler, värderingar och beteende som en gång i tiden haft ett syfte och en funktion när de skapades, men som idag kanske inte alls är ändamålsenliga.

Så vilka värderingar och tolkningar behöver du se över och arkivera eftersom de inte längre är tjänande? Hur kan du aktivt lägga märke till när dessa lägger krokben för dig i det vardagliga livet? Och hur kan du istället inta ett mer observerande och icke-dömande förhållningssätt?

Ibland kan det var bra att bara förhålla sig neutralt till saker och se vad som händer i det. Låtsas att vi inte har några tidigare referenser att vila emot och bara se hur det blir om vi upplever det vi är i utan att dra slutsatser från dåtiden eller skapa farhågor inför framtiden. Att inte veta, är ibland ett mycket givande förhållningssätt. Spännande och helt nya saker kan träda fram i det. Prova och upplev!

Inga kommentarer: