tisdag 2 oktober 2012

Explica oktober 2012




Hösten har närmat sig och naturen sprakar av färgprakt. Ändå kan det ibland kännas som att det är det gråmulna och mörka som tar över så här års. Ibland är orken och energi efter sommaren redan på väg att tunnas ut. Så hur kan vi fylla på med höstenergi? 

Alla vet vi nog att vi laddar energi genom att sova bra, äta bra, vara ute i dagsljus och röra på oss. Men det är mycket vår tid ska rymma och räcka till.  Många gånger handlar det dock inte om vad vi fyller vår tid med, utan hur vi ser till att det blir utrymme i den istället.

Men vart tar all tid egentligen vägen? En del av vår tid kan vi inte påverka. Men frågan är hur aktivt vi väljer och använder den tid vi faktiskt har kontroll över. Enligt en brittisk studie sover vi i 26 år av vårt liv, och vi tar ytterligare sju år till att försöka somna. Vi tillbringar fem månader med att klaga, men bara 115 dagar till att skratta. Vi spenderar fem och ett halvt år med att utföra diverse hushållsarbete. Samt tre år på att tvätta. Vi tillbringar fem år i snitt på internet och elva år av våra liv framför TVn. Det kan jämföras med att vi bara spenderar lite mer än en månad med att umgås med vår partner. Intressant!

Kvaliteten på vårt liv och på vårt arbete påverkas av vilken kvalitet det är på oss själva. Att vänta på att energigivande kvalitetstid kommer till oss är ganska verkningslöst. Kanske är det så att vi aktivt måste välja hur vi använder vår tid. Många gånger tänker vi kanske också att det behövs så stora insatser. Men kanske är den effektivaste påfyllningen den som alltid finns tillgänglig. Där och då, här och nu.

Det är lätt i vår uppkopplade och påkopplade värld att glömma att vi ibland behöver logga ut oss själva. Att vi behöver tillfällen där vi inte behöver agera, relatera, kommunicera på något sätt. Tid för tystnad, tid för tankar och tid för tomrum. Om vi hela tiden fyller på finns det inte plats för något nytt, inte heller för ny energi.

Tänk om den bästa energigivaren och påfyllaren är lite egen tid. Tid för oss själva, bortom intryck och uttryck. Lite tid för att rensa tankarna eller garderoben, sitta på ett älgpass, en stunds avslappning, dricka en kopp te, tända ett ljus eller sitta på en sten. Lite tid då vi kan komma ifatt och landa i oss själva och låta ny motivation, energi och härliga idéer födas.

Att tillåta oss detta och inse det vi alla egentligen vet. Att det är återhämtningen som är bästa uppladdaren. När vi hushållar med våra resurser och laddar batterierna räcker vi längre än om vi kör med full speed hela tiden. Vi är som ineffektivast både när vi har för mycket och för lite att göra. Så när vi kan hitta en balanserad återladdningsnivå blir vi hållbara länge och dessutom kvalitativt effektivare. När vi vågar bara vara blir vi vårt bästa jag.

Önskar Dig en energirik oktober!

Inga kommentarer: