måndag 27 oktober 2008

Tanka självkänsla

* Bli din egen coach.
Hur för du dialog med dig själv? Använder du uppmuntrande och stöjdande tankar eller gör du ditt bästa för att förminska dig själv och bombadera dig med negativa omdömen? Bestäm dig för att uppmuntra, stötta, leda och hjälpa dig själv - både i ord och handling.

* Uttryck vad du tänker och känner och säg jag istället för man.
Att säga sin mening har bra effekt på självrespekten. Öva på att våga säga vad du tänker och känner. Använd ordet jag istället för man. Det innebär att du tar ansvar för det du säger och står för det. Det visar att du pratar om dig själv och dina känslor utan att behöva förstärka trovärdigheten. När du identifierar dina tankar och känslor och uttrycker dem blir du tryggare i dig själv.

* Ta hand om dig själv.
Sätt dig själv högst på din prioriteringslista. Du behöver tanka dig själv för att ha något att ge till andra. Ladda batterierna genom att se till att du får det du behöver. Börja med det mest grundläggande som sömn, rörelse, bra mat, glädje och njutning.

* Skaffa perspektiv på tillvaron.
Vad är det värsta som kan hända? Hur viktigt är ett misslyckande om 100 år? Med lite perspektiv ökar medvetenheten och vi får större överblick som hjälper oss att se proportioner och göra bättre val. Det hjälper oss också att rikta blicken utåt.

* Ge dig rättigheten att välja ditt liv.
Välj själv vad som är viktigt för dig, hur du vill leva och vem du vill vara. Vad du vill uppnå och när du duger i dina egna ögon. Välj vad du vill och har lust med. Och skala bort andras måsten, borden och får inte.

Inga kommentarer: