fredag 4 september 2009

Misstag och lärdomar




Viss kan det vara lätt att rannsaka oss själva och anklaga oss själva när inte allt blir som vi tänt och planerat. När det känns som att vi misslyckats och vi tycker att vi skulle gjort mer eller lyckats bättre.
I sådana lägen är det viktigt att komma ihåg att det finns inga misstag - bara lektioner. Kan vi betrakta motgångar som tillfällen då vi lär oss mest och utvecklingen blir som störst kan vi också få ett annat förhållningssätt till oss själva. När vi kan se på oss själva med acceptans och medkänsla, precis så som vi hade sett på en god vän som var i samma situation, då kan vi också ta lärdom och använda oss av de motgångar vi möter och lära oss av våra misstag. Kanske kan vi tillåta oss att vara mänskliga, som de människor vi är. Det är mänskligt att fela och misslyckas, det är mänskligt att inte alltid prestera på topp. Det viktiga är att vi inser att vi gör så gott vi kan, vi är bra och duger precis som vi är, bara i det att vi är. Att vi övar i det lilla, varje dag, på att öka acceptansen mot oss själva och även våra medmänniskor.
Ta på dig de accepterande glasögonen idag och se efter vad du ser när du verkligen ser efter och inte bara tittar. När du ser förbi ytan på både dig själv och dina medmänniskor, vad ser du då?

Inga kommentarer: