måndag 16 november 2009

Mindful ätande

Att äta mindful är Paul McKennas recept till ett hälsosamt förhållningssätt till mat och ätande. Grundtanken är att hitta tillbaka till att lyssna på kroppens signaler och att äta medvetet. Han ger fyra hållpunkter för att kunna göra det:

* Ät när du är hungrig: Lyssna till kroppens signaler så du vet om du verkligen är hungrig eller om det är något annat som gör att du vill äta. Kanske har suget på mat något annat underliggande behov som tex. frustration, tristess, sorg. Vi kan också bortse från kroppens signaler om hunger och det gör att kroppen signalerar svält och ämnesomsättningen sjunker. Så ät när du är hungrig och av rätt skäl.

* Ät vad du vill: Lyssna på vad din kropp säger att du bör äta. Din kropp vet vad som är bra för dig och talar om det för dig om du verkligen lyssnar. Den gyllene regeln är att äta det din kropp verkligen vill ha och verkligen medvetet njuta av maten när du äter.

* Njut av varje tugga:Ät vad du vill, när du vill, så länge du njuter av varje tugga. Ät långsamt och bli medveten om dofter, smaker och hur du tuggar din mat. Rikta uppmärksamheten endast mot maten och inget annat.

* Sluta äta när du känner dig mätt: Bli medveten om när mättnadssignalen kommer. När du äter långsamt och medvetet uppmärksammas denna signal lättare i form av en stilla, tydlig belåten känsla i mellangärdet. Sluta äta så fort denna känsla infinner sig.

Inga kommentarer: