tisdag 9 mars 2010

Avslutningen avgör




Avslutningen avgör - det har forskaren Daniel Kahneman kommit fram till i ett fenomen som kallas för "Peak-End-Rule". Hur nöjd du är med en upplevelse beräknar vår hjärna utifrån två parameter enligt Kahneman: höjdpunkten och slutpunkten av en händelse. Någonstans i vår hjärna bildas ett sorts medelvärde av dessa två faktorer som avgör hur du kommer att uppleva händelsen i efterhand.

En tråkig fest som slutar i köket med några få härliga personer kommer sannolikt att skapa ett mer positivt långtidsminne än festen som du hade roligt på de första tre timmarna men tråkigt sista timmen. En medelmåttig film som slutar på ett spännande sätt kommer vi sannolikt att rekommendera vidare till andra medan filmen som på slutet tappar sin dramaturgiska kreativitet hamnar i "sådär"-lådan. En tråkig föredragning som avslutas med en oväntad knorr kommer vi troligtvis också att minnas positivt.

Men tyvärr agerar vi alldeles för ofta precis tvärtom. Vi firar när semestern börjar, vi satsar på en tjusig inledning av ett föredrag och ett bra första intryck i varje möte. Att istället satsa på finalerna i det vi gör och upplever kan öka vår totala livskvalité.

Ju fler härliga enstaka minnen som radas upp - desto bättre total livskvalité. Så se till att skapa härliga finaler. I stort som smått. Varje dag räknas. Om vi till exempel ser till att ge varje dag ett härligt slut så är det det vi kommer att minnas av dagen som helhet. En vanlig tisdagskväll kan bli ett fint minne bara genom ett tänt ljus, en kopp te eller ett gott samtal. En stunds egen reflektionstid varje kväll borgar för att vi lyfter fram det som varit bra och det gör också att den totala upplevelsen av dagen höjs.

Så avsluta aktivt. Det är varje dag i ditt liv som gör ditt liv. Lev gott!

Inga kommentarer: