måndag 22 mars 2010

Vårt värde


En tusenlapp är lika mycket värd ovsett om den är ny och fin eller om den är skrynklig, smutsig och trasig. Det är samma sak med människor. Vi har alla samma rätt och samma värde, oavsett utsida.

Låg självkänsla och stark fostran i Jantelagen kan göra att vi ibland tvekar över vårt värde, att gå vår egen väg eller tillgodose våra behov och rättigheter. Det är viktigt att komma ihåg att ingen kan egentligen ta vårt värde ifrån oss - om vi inte själva gör det genom att betrakta oss som mindre värda.

Som tur är så går det alldeles utmäkt att arbeta på att öka sin självkänsla. Att se och känna sitt eget värde, som den vi är, oavsett prestation eller yttre företeelser. Att se och acceptera oss själva som de vi är, i vår helhet, med både bra och mindre bra sidor. Att bekräfta oss själva och våra personliga egenskaper och kvaliteér, att tillgodose våra egna behov och sätta gränser kring vår person. Att öva på tacksamhet och att fokusera på både våra egna och livets ljusa sidor. Och framför allt lyssna till vårt inre visa jag.

Vi är de vi är, varken mer eller mindre och vi har alla rätt till ett bra liv!

Inga kommentarer: