tisdag 30 mars 2010

Klimatsmart mat





Vad vi äter påverkar inte bara oss själva, utan också framtiden för våra barn och barnbarn. Maten står för 30% av utsläppen som hotar vår miljö. Så genom att handla och äta smart kan vi vara delaktiga i att skapa en bättre värld och är samtidigt rädda både om klimatet, miljön och vår egen hälsa.

* Ta hem maten klimatsmart:Den största andelen utsläpp av växthusgaser sker när vi fraktar hem maten från affären till oss. Inte när maten kommer till affären. Så planera inköpen noga så att bilresorna blir färre, eller ta cykel eller "dra-maten-kärra" om affären ligger nära. Änvänd också tygkassar, pappåsar eller backar att frakta hem maten i istället för plastkassar.


* Släng inte mat i onödan: Vi slänger cirka en fjärdedel av det vi handlar, så genom att bara ta vara på maten sparar vi koldioxid. Gör en veckoplanering så att du tillagar det du handlar och använd rester till matlåda, frys in eller gör nya rätter.

* Minska på köttet: Det är klimatsmart att äta det vegetabiliska proteinet direkt istället för att gå omvägen via djuren. För att producera ett kilo kött krävs 10 kilo vegetabiliskt foder till djuret. Köttproduktionen bidrar både till övergödning och växthuseffeken, speciellt idisslande djur släpper ut mycket metan.

* Minska på minusmaten: 40% av vårt matkonto går till mat utan näring som kakor, chips, läsk, godis m.m. Dessa varor är dyrköpta både för plånboken, hälsan och miljön eftersom de är hårt förädlade, förpackade och transporterade.


* Ät efter säsong och köp närproducerat: Transporterna minskar och det blir större variation på matsedeln.

* Välj ekologiskt: Här besparar vi miljön resurskrävande konstgödel och själva slipper vi äta bekämpningsmedel. Som extra bonus får vi näringstätare produkter som mår bra.


* Välj rätt sorts kött: Gris och kyckling (svenskt och helst ekologiskt) släpper ut mindre växthusgaser än nötdjur. När/om du väljer oxkött välj naturbeteskött/ekologiskt. Även vilt, frigående lamm, struts och kalkon är förhållandevis klimatsmarta alternativ. Köp även miljömärkt fisk (MSC eller kravmärkt).

* Tillaga energisnålt: Använd vattenkokare, ha alltid lock på kastrullerna, laga mycket när ugnen ändå är igång, utnyttja eftervärmen.

* Slopa flaskvattnet: Drick kranvatten.



Inga kommentarer: